Eha Võrk: IRLi süüdistus on kohatu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna abilinnapea Eha Võrk
Tallinna abilinnapea Eha Võrk Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinna abilinnapea Eha Võrgu sõnul on kohatu IRLi süüdistus, justkui käituks Tallinn oma elanike ja ettevõtjate suhtes ülekohtuselt. Seda eriti olukorras, kus vabariigi valitsus on kohalike omavalitsuste rahastamise viinud miinimumini.

«Kas nad siis ei mäleta veel eelmisel aastal enda poolt ellu viidud riigi rahanduspoliitikat, mis seisnes mitmes negatiivses riigieelarves ning ettearvamatuses,» ütles Võrk. «Taoline käitumine valitsuse poolt tingis Tallinnal vajaduse luua oma eelarve stabiliseerimiseks reservfond. Vabariigi valitsus on kohalike omavalitsuste rahastamise viinud seisu, kus suurte reservide kogumine on olnud võimatu.»

Tallinn lähtus Võrgu sõnul ka IMFi soovitustest kasutada senisest enam eelarve stabiliseerimiseks kohalikke makse.

«Ka ettevõtjaid püüame igati toetada - Tallinna abipaketi kaalukas osa on just ettevõtlusele suunatud,» märkis Võrk. «Tööstusparkide rajamine, linnapoolne stardiabi alustavatele ettevõtetele, toetus töökohtade loomisele on just ettevõtluse toetamiseks mõeldud sammud. Mis puudutab aga müügimaksuga seoses hinnasiltide suhtes üleminekuperioodi kehtestamist, siis Tallinn on juba toetanud kaupmeestele edastatud vastuskirjas seda mõtet.»

Paraku erinevalt Riigikogust ei ole Tallinnal üleminekuperioodi kehtestamise õigust. Müügihinna avaldamise kohustus tuleneb tarbijakaitseseaduse paragrahvidest 7 ja 8. Sama seadus sisaldab ka volitusnormi, mille järgi võib majandus- ja kommunikatsiooniminister vajadusel kehtestada täpsemad nõuded kauba ja teenuse hinna avaldamise kohta.

Õigusaktid ei sisalda volitusnormi, mille järgi võiks linna volikogu kehtestada tarbijakaitseseaduses või majandus- ja kommunikatsiooniministri määruses sätestatust erandeid. See tähendab, et üleminekuperioodi kehtestamine ei ole linna pädevuses.

Käesoleval hetkel Riigikogu menetluses olev eelnõu on põhjendatud ning sobilik, leevendamaks kauplejate probleeme seoses kaupade märgistamise ja hinnasiltide vahetusega, raamatupidamise ning kassasüsteemide muutmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles