Tallinna linnavalitsus panustab turgude arendamisele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaamaa turu kordategemine on eraomanike kätes.
Jaamaa turu kordategemine on eraomanike kätes. Foto: Peeter Langovits

Eeskujulikult taastatud Nõmme turuhoone põles eelmisel reedel küll maani maha, kuid sellest hoolimata tahab linnavalitsus jätkuvalt pealinna turukaubandust uuele järjele aidata.


Tallinna abilinnapea Eha Võrk ütles, et Lasnamäe turu arendamine läheb plaani järgi. Praegu käib Punasele tänavale kavandatud kauplemiskoha projekteerimine. Kui kõik sujub, saab võib-olla juba sel aastal kopa maasse lüüa, aga kindel see veel ei ole. Palju sõltub ka ilmaoludest, kas on võimalik sel aastal müügipaviljone ehitama hakata. Esimese asjana tuleb aga paika panna kõik vajalikud torustikud ja juhtmed.

«Võib-olla tuleb projekti natuke muuta, et naaberkinnistute omanikega head koostööd jätkata,» mainis Võrk. «Mina pole küll naabritega kohtunud, kuid nad on teinud oma ettepanekuid, eks tuleb seda arutada.»

Lasnamäe turgu hakkab haldama linnaettevõte Nõmme Turg, millel on juba kogemusi Nõmme turu haldamisel ja seal kauplemise korraldamisel. Seetõttu ei olnud Võrgu väitel mõtet uut ettevõtet luua.

«Nõmme turuhoone põleng ei häiri kuidagi Lasnamäe turu arengut, sest meil on linnaeelarves omaette real raha Lasnamäe turu väljaehitamiseks,» kinnitas Võrk.

Võrreldes Lasnamäega on Mustamäel asuva Szolnoki turuga Võrgu sõnul olukord hoopis keerulisem, sest seal on tegemist eramaaga.

«Kui Lasnamäel, Nõmmel ja Kristiines on tegemist linnamaaga, siis Mustamäel tuleb eraomanikega vaielda,» märkis abilinnapea. «Lähim eesmärk Szolnoki juures on see piirkond korrastada. Tuleb tunnistada, et praegu on seal seisukord parem kui enne, maaomanik on siiski midagi ette võtnud.»

Võrk lisas, et linnaturu loomiseks Szolnoki krundi väljaostmine ei ole sugugi lihtne, sest maaomanik leiab alati ühe hinna, mille kohta linn ütleb, et see on liiga kallis. Selles pole midagi uut. Turu rajamise eesmärgil linn kinnistu sundvõõrandamist seaduse järgi algatada ei saa.

«Mustamäe elanikke huvitab aga eelkõige see, et nende elukoha ümbrus oleks puhas ja turvaline, kas omanik on linn või keegi teine, see ei olegi kõige olulisem, » mainis Võrk.

Selles on aga Võrk kindel, et 15. mail avatakse Tallinna kalaturg Kalasadama tänava ääres, kus samasugune kauplemiskoht toimis juba eelmise sajandi kahekümnendatel aastatel. Esialgu töötab kalaturg vaid laupäeviti, kuid edaspidi võib kauplemispäevi veel lisanduda.

Kalaturul kauplemist korraldama hakkava tulundusühistu Kalaturustusühistu juhatuse liige Andres Jagor ütles, et sel nädalal on põhitöö tulevase kalaturu aia paigaldamine ning pinna ettevalmistamine. Praegu käivad läbirääkimised kalurite ja müüjatega, kes kalaturul kauplema hakkavad. Tulijaid on nii Harju maakonnast kui Peipsi ja Võrtsjärve äärest, aga ka Hiiu- ja Saaremaalt.

«Kalaturustusühistu eesmärk on juba praegu müüa ostjatele võimalikult värsket kala ning seda tahame teha ka tulevasel kalaturul,» kinnitas Jagor.

Üks turg avab 15. mail ehk Tallinna päeval veel pealinnas uksed. Jutt käib Pirita turust, mis hakkab paiknema Pirita linnaosavalitsuse hoone kõrval senisel parkimisplatsil. Ühe osa sellest võtab enda alla Bauhofi aianduskeskus ning ülejäänud platsil on kohalikel tootjatel võimalik kaubelda värskete aia- ning põllusaadustega. Linnaosavalitsus tahab igal juhul silma peal hoida, mida turul müüma hakatakse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles