Laste vaesus on suurim Põhja-Tallinnas ja Lasnamäel

, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iga laps on väärtus.
Iga laps on väärtus. Foto: SCANPIX

Hiljuti tähistas juubelit Eesti vanim turvakodu - Tallinna Laste Turvakeskuse Lilleküla turvakodu sai 20. aastaseks. «Laste vaesus on aga suur, kogu Eestis ei saa umbes 40 000 last igapäevaselt kõhtu täis süüa,» rääkis turvakodu direktor Priit Siig.

«Statistikat on raske teha, kuna tihtipeale ei jõua juhtumid sotsiaaltöötajateni, kuid turvakodu töö näitel võib öelda, et ka pealinnas on see probleem väga tõsine.»

Kõige suurem on tema sõnul laste vaesuse probleem Põhja-Tallinnas ja Lasnamäel. «Eks oma võimaluste juures püüavad lastekaitse- ja sotsiaaltöötajad seal ka lastele abi leida,» rääkis Siig. Ta kutsus üles laste vaesuse probleemi märkama kõiki, kes lastega kokku puutuvad – olgu see siis koolipersonal, naabrid või lihtsalt möödakäijad. «Abi vajavast lapsest teatamise kord on spetsiaalselt Eestis välja töötatud.»

Laste vaesus torkab spetsialisti sõnul silma ennekõike lasteasutuses, lasteaias või koolis. «Seal on selge, kas perel on võimalik maksta toiduraha või muretseda õppevahendeid, samuti võivad lapsel olla hügieeniprobleemid, » tõi Siig näiteid. «Siin aga tuleks kindlasti sekkuda ja last aidata, » rääkis ta. Vaesuse põhjuseid võib tema sõnul olla mitmeid: näiteks on vanemad surnud, või siis kaotanud kodu ja töö, neil võivad olla alkoholi- ja uimastiprobleemid.

Siig tõi kõige hullema näite oma tööpraktikast, kus amfetamiini süstiv ema jättis väikese tüdruku maha ühte garaaži. Ent sel juhtumil on õnnelik lõpp – ema tegi läbi võõrutusravi ja tõusis jalgele. «Nii et meil on ka näiteid, kus oleme peredel aidanud uimastiprobleemist välja rabelda – vanemad on hakanud tööl käima ja suutnud endale kodu soetada,» rääkis ta.

Vaesusesse sattunud laps vajab abi ennekõike seetõttu, et allakäik võib olla kiire. «Koolis tekitab vaesus probleeme, laps jääb tõrjutuks, ei taha enam kooli minna ja võib hoopis sattuda tänavakampadesse, kus ta hakkab uimasteid tarvitama või müüma, või tegelema prostitutsiooniga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles