Iru tamm on Eesti jõgede ohvriterohkeim koht

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurvee ajal tundub tamm madalam, ent veekeeris seda tugevam. Foto päästetöödest 2008. aasta kevadel.
Suurvee ajal tundub tamm madalam, ent veekeeris seda tugevam. Foto päästetöödest 2008. aasta kevadel. Foto: Reporter

Pühapäeval taas kaks ohvrit neelanud Pirita jõel asuv Iru tamm on viimase kuue aastaga neelanud viis inimest, mis teeb sellest paigast Eesti jõgede kõige ohtlikuma koha.

Tallinna Ülikooli õppejõud ja matkaekspert Mart Reimann ütles Õhtulehele, et Peterburi tee silla juures asuva Iru tammi teeb ohtlikuks sealne väga tugev tagasivool: «Kui sinna sisse satud, tõmbab see sind sisse ja kõik.»

Erinevalt looduslikust astangust on betoonsein sile ja sirge, mis võimendab keerist veelgi ning muudab sellest väljapääsemise Reimanni sõnul väga keeruliseks - kasu pole siis ka päästevestist, sest vee jõud on nii tugev.

Enamik õnnetusi juhtub Reimanni sõnul Irus seepärast, et tammist sõidetakse üle liiga aeglaselt - paadi hoog raugeb just keerise kohal - või paiskub paat poolviltu üle tammi ulpides lihtsalt külili. Kõige enesetapjalikum on aga minna 1-2-kohalise kummipaadiga, sest isegi tugev aerutaja ei suuda paadile sellist hoogu sisse saada, et üle keerise aerutada.

Pühapäeva pärastlõunal läks Pirita jõel ümber paat kahe noormehega, kellest ühe said päästjad veest kätte uppununa, teist pole aga siiani leitud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles