Vallavanemad tahavad uut vanglat Rummu alevikku

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna vangla.
Tallinna vangla. Foto: Mihkel Maripuu

Vasalemma ja Padise vallavanemate ettepanekul võiks kavandatava Tallinna vangla rajada Maardu linna asemel Vasalemma vallas Padise valla piiril asuvasse Rummu alevikku endise kinnipidamisasutuse asemele.


«Vajalik tööjõud ning maa-ala on siin olemas, lisaks veel uus köögikompleks ja kutsekool kinnipeetavatele. Regionaalpoliitiliselt oleks see õiglane lahendus,» seisab Vasalemma vallavanema Aleksei Šatovi ja Padise vallavanema Leemet Vaikmaa kirjas peaminister Andrus Ansipile.

Vallavanemate sõnul on Rummu alevik tänu kinnipidamisasutuste sulgemisele sattunud kahetsusväärsesse olukorda. «Vanglad on aastakümneid olnud oluliseks tööandjaks nii Lääne-Harjumaa kui ka Läänemaa inimestele. Põhilise tööandja kadumine on toonud ja toob kaasa Rummu aleviku täieliku laostumise, millele üks vald ei suuda vastu seista,» seisab kirjas.

Vallavanemate hinnangul on olukorra lahendamiseks vaja kompensatsioonimehhanismi, milleks võiks olla uue asutuse rajamine.

Justiitsministeeriumi pressiesindaja Diana Kõmmus ütles BNS-ile vallavanemate ettepaneku kommentaariks, et kuna Tallinna vangla on eeluurimisvangla, ei saa seda ehitada väga kaugele Tallinnas tegutsevatest kohtutest ja politseiasutustest, kuhu eeluuritavaid vange igapäevaselt sõidutada tuleb.

Kõmmuse sõnul tooks eeluurimisvangla paiknemine Rummu alevikus kaasa väga suured transpordikulud. «Teiseks on vangla asukoha Tallinnast oluliselt kaugemale viimine vastuvõetamatu vangla teenistujatele, kuna see tooks kaasa töölkäimise kulude suurenemise või sunniks paljusid praeguseid ametnikke tööst loobuma,» rääkis Kõmmus.

Justiitsministeeriumi kogemused Murru vanglas näitavad, et Vasalemma vallas ei ole kindlasti piisavalt kvalifitseeritud tööjõudu, et uue vangla meeskonda sealsetest elanikest kokku panna, märkis Kõmmus.

Veebruaris vaidlustas Hollandi ja Vene kapitalile kuuluv Vopak E.O.S. Tallinna vangla ehitusloa kohtus, kuna nende hinnangul ohustab Maardusse plaanitav vangla ettevõtte tulevikku.

Kõmmuse sõnul näeb Tallinna vangla ehitamise Maardusse ette kehtiv detailplaneering, mille vaidlustamisest AS E.O.S. juhatuse liikmete Anatoly Burnosovi ning Boriss Akulenko kirjaga loobus.

Kui Vopak E.O.S oleks soovinud uue vangla ehitust piirkonda vältida, siis oleks ta pidanud vaidlustama juba detailplaneeringu, märkis Kõmmus. «Seega ei ole mingit moraalset ega õigusliku põhjust, miks riik peaks selliste kulutuste kandmise eraettevõtte huvides enda peale võtma.» Ta lisas, et riik ja Riigi Kinnisvara AS on kasutanud vangla ehituse ettevalmistamiseks tänaseks juba umbes 20 miljonit krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles