Nevski katedraalis tehti omavolilisi värvimistöid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksander Nevski katedraal Toompeal.
Aleksander Nevski katedraal Toompeal. Foto: Peeter Langovits

Toompeal asuvas ja muinsuskaitse all olevas Nevski katedraalis on küünalde tahmamisest tingitud lae- ja seinakahjustusi püütud parandada värvimistöödega, millega linna muinsuskaitsjad ei ole kuidagi nõus.


Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik ütles, et ta oli päris pahane, kui nägi, mida Nevski katedraalis on tehtud.

«Taheti paremat, aga kukkus välja nagu alati,» märkis Dubovik. «Õnneks sattusime õigel ajal peale.»

Asi on selles, et katedraali parempoolses väikses võlvikus olid küünlad tahmanud seinu ja lage ning kiriku ametnikud arvasid, et tuleb kuidagi asja parandada. Mingit luba neil aga muinsuskaitse all olevas hoones tööde tegemiseks ei olnud.

«Kutsusin siis kiriku juhtkonna kokku ja ütlesin, et olgu see viimane kord, kui niisuguseid asju tehakse,» märkis Dubovik. «Siiani on katedraalis kõik normaalne olnud, aga seal vahetus hiljuti jutkond ning seetõttu ongi ehk midagi muutunud.»

Dubovik mainis, et tahmunud seinu ja lagesid saab puhtaks pesta, selleks ei ole vaja värvi kasutada. Õnneks on kahjustatud vaid väike osa seinast, mistõttu ei ole asi väga hull.

«Ma ei tahtnud piirduda vaid suusõnalise hoiatusega, mistõttu saatsin ka kirjaliku pöördumise ning soovin, et metropoliit mulle vastaks,» ütles Dubovik. «Esialgu mingit trahvi ma neile ei tee.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles