Loe, milline on Savisaare ja Sõõrumaa koostöö ajalugu

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Savisaar ja Sõõrumaa vestlushoos.
Savisaar ja Sõõrumaa vestlushoos. Foto: Kaarel Tigas/ Õhtuleht

Asjaolu, et ärimees Urmas Sõõrumaa Tallinna linnapeale ja Keskerakonna esimehele Edgar Savisaarele ulualust ja sissekirjutust pakub, pole üllatav, sest meestel on seljataga pikk ajalugu omavahelisest tasuvast koostööst.

2006. aastal võitis Sõõrumaa osalusega firma Vivatex konkursi viie Tallinna kooli renoveerimiseks ja haldamiseks, mis seejärel 2036. aastani Tallinna linnale rendile anti. Pärast seda pole Sõõrumaa nn averus-projektide konkursse enam võitnud, kuid Eesti Ekspressi andmetel maksab linna iga kuu Sõõrumaa ettevõttele umbes 300 000 eurot üüri- ja hooldustasusid.

Sõõrumaa ja tema firmad annetasid aruannete järgi aastatel 1999–2007 Keskerakonnale ligi üheksa miljonit krooni, annetused on jätkunud ka pärast seda.

Sõõrumaa on üks ärimeestest, kes rahastasid 2004. ja 2005. aastal Savisaare raamatu «Peaminister» ning tänavu raamatu «Tõde Eestist» kirjastamist. Sõõrumaa on meediale väitnud, et kulutas sellele sadu tuhandeid eurosid.

2012. juunis ostis Tallinna linn Sõõrumaaga seotud ettevõttelt OÜ Tondi Tennisekeskus 1,24 miljoni euro eest Tondil asuvad tenniseväljakud ja andis need ilma konkursita 40 aastaks 601 euro eest kuus tagasi Sõõrumaale rendile, kirjutas Eesti Päevaleht. Seega teenib Tallinn nende aastatega tagasi 288 480 eurot ehk vähem kui neljandiku rahast, mis tenniseplatside väljaostmiseks kulutati.

Lisaks sellele maksis linnavalitsus lisaeelarvest Sõõrumaa eratennisekeskusele ligi 2,3 miljonit eurot invsteeringutoetust põhjendusel, et linn ikka aeg-ajalt toetab eraspordikeskusi maksumaksja rahaga.

Tallinna linn tellib turvateenust Sõõrumaa turvafirmalt USS Security. Viimane sellealane kokkulepe sõlmiti mullu novembris, kui Tallinn palkas USSi turvama Kopli trammiliine.

Eelmisel nädalal tuli ilmsiks, et Edgar Savisaare registrijärgne elukoht on Tallinnas Rotermanni kvartalis Urmas Sõõrumaa pojale Tõnis Sõõrumaale kuuluvas korteris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles