Füüsik: kino lae tõi alla õhurõhu muutus

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varisenud lagi Solarise kinosaalis.
Varisenud lagi Solarise kinosaalis. Foto: Päästeamet

Füüsik Eero Uustalu arvates tõi Cinamoni kino ripplae alla õhurõhu muutus.

Täna arvatakse, et ühe võimaliku põhjusena võis kino lae alla tuua projekteerimisviga, mis ei arvestanud, et ripplagede ankurdused ei pruugi heli võimendusest tekkivale resonantsile vastu pidada. 

«Sõltub kõlarite koguvõimsusest. See on ka üks faktor, aga ma kardan, et see on natuke väiksem kui see õhurõhu faktor,» ütles füüsik Eero Uustalu, vahendas Reporter.ee.

Uustalu aga arvab, et õnnetuse põhjustas hoopis õhurõhu muutus. Mees teeb oma sõnade tõestuseks ka lihtsa katse.

Uustalu leiab, et ripplagi ehitati lihtsalt liiga umbselt kinni. Õhutusavad laes ja seinte ja lae vahel oleksid õhurõhu muutuste korral võinud varingust päästa. Uustalu väitel aga neid õhutusavasid lihtsalt ei olnudki.

Õhurõhu väikestelgi muutustel on päriselus tohutu jõud. Valesti projekteeritud või ehitatud majas piisaks teinekord kas või ukse avamisest, et näiteks liiga tihedaks ehitatud lagi kukkuma hakkaks.

«Algselt on ruumi sees mingi rõhk ja väljas on mingi teine rõhk ning vahelt on uks kinni. Kui me mingil hetkel ukse avame, siis selgub, et ruumis langeb rõhk hästi kiiresti, aga suletud ruumis lae peal rõhk ei lange. See tekitab lae peale vägagi kolossaalse jõu,» selgitas Uustalu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles