Väikeparteidel on tänavu lihtsam Tallinna volikokku pääseda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu saali peab pärast valimisi ära mahtuma 79 saadikut.
Tallinna linnavolikogu saali peab pärast valimisi ära mahtuma 79 saadikut. Foto: Priit Simson.

Tallinnas kehtiv valimiskord annab tänavu kohalikel valimistel volikokku pürgivatele väiksematele nimekirjadele suuremad võimalused kui 2005. aasta valimistel.


Erinevalt 2005. aastast ei jagata seekord pealinna volikogu kohti mitte enam modifitseeritud d'Hondti jagajate meetodil, vaid klassikalise d'Hondti jagajate meetodi ning kompensatsioonimandaatide alusel.

See tähendab, et enim hääli koguv erakond ei saa oma tulemusele võimendust lisakohtade näol ning väiksematel nimekirjadel on volikogusse pääsemine lihtsam.

Kuna valimissüsteem käsib jagada pooled mandaadid linnaosade vahel võrdselt, siis on suuremate linnaosade, näiteks Lasnamäe valija hääle kaal märgatavalt pisem kui väiksemate linnaosade, näiteks Nõmme või Pirita valija häälel.

Riigikogu võttis Tallinna valimiskorra muudatused vastu mullu 12. detsembril 59 poolt- ja 24 vastuhäälega. Seaduse kohaselt jääb ühe ringkonnaga omavalitsustes valimissüsteem samaks, mitme ringkonnaga omavalitsustes võetakse aga mõningate lihtsustustega kasutusele riigikogu valimistel kasutatav süsteem.

Tallinna linnavolikogu vaidlustas veebruaris valimiskorda muutva kohaliku volikogu valimise ja omavalitsuse korralduse seaduse muudatused, leides, et valimiskorra muutmisega on rikutud valimiste ühetaolisuse põhimõtet nii aktiivse kui passiivse valimisõiguse osas.

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium jättis juunis Tallinna linnavolikogu taotluse kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse sätete osas läbi vaatamata.

Riigikohus leidis Tallinna valimisringkondade moodustamise ja mandaatide jaotamise erikorra kohta esitatud taotlust vaagides, et omavalitsus ei saa sellist taotlust esitada. Volikogu liikmete arvu suurendamise kohta esitatud kaebust arutades leidis riigikohus, et omavalitsus saab küll sellise taotluse esitada, aga puuduvad andmed selle kohta, milliste ülesannete täitmine volikogu suurendamise kaudu takistatud saab.

Tallinnas valitakse sel pühapäeval toimuvatel valimistel volikogusse 79 saadikut. Seni oli Tallinna linnavolikogu 63-liikmeline.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles