Orelifestival algab täna öise muusikamaratoniga Nigulistes

, tallinncity.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niguliste kirik.
Niguliste kirik. Foto: Toomas Huik / Postimees

 Eesti vanim järjepidevalt tegutsev muusikafestival, alates 1987. aastast toimuv igasuvine orelipidu, on Tallinnasse meelitanud parimad interpreedid üle ilma. Orelifestivali avalöögiks on päikeseloojangust päikesetõusuni ehk 1. augustil kella 21.59 kuni 04.59 vältav orelimaraton Nigulistes.

Festivali kunstilise juhi Andres Uibo sõnul on tänavu kevadel tehtud avastustega seoses põhjust korrigeerida kogu Tallinna orelifestivalide ajalugu. «Tänase festivali eelkäija «Revali orelipäevade/Revaler Orgeltage» kontserdid toimusid 1943. aasta septembris Niguliste kirikus, Tallinna Toomkirikus, Mustapeade majas ja Estonia kontserdisaalis, seega saab sel suvel tähistada orelifestivalide traditsiooni 80-ndat juubelit Tallinnas. Kui siia lisada ajalookroonikast tuntud fakt, et leedulased hävitasid rüüsteretkel Liivimaale aastal 1329 Helme ja Paistu kiriku toredad orelid, võime olla väga uhked  pikaajalise orelimaa staatuse üle,»rõhutas Uibo.

Festivali avakontsert toimub 2. augustil kell 20 Tallinna Jaani kirikus, kus kõlab Max Bruchi imekaunis muusika - süit sümfooniaorkestrile ja orelile (solist James David Christie, USA), «Ave Maria» tšellole ja orkestrile (solist Aare Tammesalu) ja viiulikontsert g-moll (solist Mari-Liis Uibo).

Festivali kava on ulatuslik - üle 40 kontserdi ja erineva ettevõtmise Tallinnas Nigulistes, Jaani kirikus ja Toomkirikus, Pärnus kontserdimajas ja Eliisabeti kirikus ning imekaunites maakirikutes Hiiumaal, Peipsi ääres ja Võrumaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles