Kallas: Tallinna tasuta ühistransport tekitab Euroopas suurt huvi

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Siim Kallas.
Siim Kallas. Foto: SCANPIX

«Transpordipoliitika seisukohalt huvitab mind väga, milline mõju on Tallinna tasuta ühistranspordil,» ütleb Euroopa transpordivolinik Siim Kallas Pealinnale antud intervjuus.

Kallas rõhutas, et ühistransporti eelisarendavad linnad kõikjal Euroopas ja Tallinna ühistransport torkab teiste seast silma. «Ma arvan, et Tallinna initsiatiiv äratab väga suurt huvi,» rääkis Kallas. «Euroopa peamine transpordiprobleem on ummikud ja väljapääs on kahtlemata ühistranspordi arendamine. Põhimõtteliselt subsideeritakse ühistransporti peaaegu igal pool. Mida toetatakse ja kui palju, see oleneb konkreetsest kohast.»

Kallase sõnul pakub ka talle tasuta ühistransport huvi. «Eks näis, kuidas see tasuta ühistranspordi asi läheb,» ütles Kallas. «Transpordipoliitika seiskohalt huvitab mind väga, kas see parandab inimeste liikumist. Linnavalitsuse inimesed jälgivad seda kindlasti väga hoolikalt.»

Kallase kinnitusel on Brüsselis euroametnike seas populaarne sõita tööle ka jalgrattaga. «Jalgratta kasutamist soodustame me igatepidi,» ütles Kallas. «Euroopa Komisjonis on ametlikud jalgrattad ja neid kasutatakse väga palju. Lisaks on Brüsseli linnal selline jalgrattakasutajate projekt nagu ka Londonis ja Pariisis, mida samuti kasutatakse päris palju. Mina tööle ei vänta, eelistan olla jalakäija. Kodust tööle on Brüsselis umbes 30 minutit kõndimist. Küll aga sõidan vabal ajal palju jalgrattaga. Kunagi võtsin plaani, et teen Eestile jalgrattaga tiiru peale. Üle kolmandiku olen ära sõitnud ja ülejäänud osas ei ole samuti veel plaani maha matnud.»

Samuti on Brüsselis euroametnikele ühistransport pooleldi tasuta. «Brüsselis on ametnikele selline süsteem, et kui sa loobud auto parkimiskohast, siis sulle makstakse kinni pool ühistranspordi aastapiletist,» märkis Kallas. «Sõidan ühistranspordiga üsna tihti. Seal on metroo see transpordivahend, mida ma vabal ajal kasutan. Samuti tramm. Ja kui pikkadest vahemaadest rääkida, siis sõidan ka rongiga. Pariis on Brüsselist tunni ja 20 minuti rongisõidu kaugusel.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles