Kunstihäppening Tõnismäel võib tuua menetluse uuel nädalal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldsõdur.
Kuldsõdur. Foto: Reporter.ee

Põhja prefektuur otsustab järgmisel nädalal võimaliku väärteomenetluse alustamise laupäeval kunstihäppeningina Tallinnas Tõnismäe haljasalale pronkssõdurikuju toimetamises.


Põhja prefektuuri pressiesindaja Martin Luige ütles BNSile, et võimaliku väärteomenetluse alustamine jääb uude töönädalasse, sest juhtum vajab õiguslikku analüüsi.

«Seniks jääb kergmaterjalist valmistatud ja kuldseks võõbatud ligi kahe meetrine pronkssõdurikuju politseisse hoiule,» ütles Luige.

«Küsimus, mida kuju Tõnismäele toomisega täpselt saavutada sooviti on loomulikult oluline mõistmaks teo eesmärke ning politsei arvestab oma otsustes sellega, kuid «kunst» ei ole siin mingi võlusõna, mis tehtud teo põhimõtteliselt olematuks muudaks,» nentis Luige.

Laupäeval kell 14.10 toimetasid mitu inimest pronkssõduri vähendatud koopia Tõnismäe haljasalale varasemasse päris pronkssõduri asukohta.

Politsei võttis vaatamata niinimetatud häppeningi korraldaja Kristina Normani protestidele kuju haljasalalt ära ja viis osakonda hoiule. Normani väitel oli tegemist projektiga, millega ta kavatses Eestit esindada Veneetsia kunstibiennaalil.

Normani protesti toetas ka niinimetatud kunstisündmuses osalenud Eesti Kunstiakadeemia õppejõud Elin Kard, kes ei olnud samuti rahul politsei sekkumisega.

Laupäeval kell 9 oli Tõnismäele endisesse pronkssõduri asupaika loata paigaldatud ka punaväelase Ivan Sõssojevi hauaplaat, mille politsei umbes pool tundi hiljem hoiule viis.

Politsei selgitab praegu, kas ka hauaplaadi sättimine tundlikule haljasalale võis olla osa häppeningist või oli selle pailgaldanud mõni muu kunstihuviline.

Kivist hauaplaadil oli 1944. aastal Teises maailmasõjas Tallinna lahingutes hukkunud punaväelase Ivan Sõssojevi nimi ja tema surmadaatum ning leinalint ja nelgid.

2007. aasta kevadel ja suvel Tõnismäelt toimunud punaväelaste säilmete ümbermatmiste käigus selgitas ekspertiis, et kapten Sõssojevi säilmeid hauas polnud.

Sõssojevi tütred üritasid korduvalt kohtus saavutada pronkssõduri tagasitoomist sõjaväe kalmistult Tõnismäele, kuid edutult.

Pronkssõduri teisaldamise ettevalmistustest said 2007. aasta 26. aprillil alguse Tallinnas ja Ida-Virumaal ulatuslikud massikorratused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles