Peamised haisutekitajad on prügi ja nafta

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuga sadam.
Muuga sadam. Foto: Raigo Pajula

Postimehe üleskutsele vastanud inimesed nimetasid sagedasti nelja-viit kohta Tallinnas, kus on tunda ebameeldivaid lõhnu, ametlikke kaebusi halva haisu kohta esitatakse harva.


Enam mainitud kohad olid Stockmanni kaubamaja esine ja sellele üsna lähedal asuv Paberi trammipeatus, Kristiine keskuse esine, Tondi tänaval Audentese kõrval olev park ning Suur-Sõjamäe kant Lasnamäel. Erandiks on Muuga, kus sadama ümbrusest on tänavu laekunud poolteistsada kaebust.

«2012. aastal ei ole linnakodanikud pöördunud kommunaalameti poole seoses ebameeldivate lõhnadega linnaõhus. Küll aga oli 2009. aastal pöördumine seoses leviva kanalisatsioonihaisuga Stockmanni ristmikul. Probleemi lahendamiseks paigaldas AS Tallinna Vesi kanalisatsioonikollektori kaevule täiendava haisuluku,» teatas kommunaalamet.

Ameti teatel tegeleb ebameeldivate lõhnade kohta esitatud kaebustega keskkonnainspektsioon, kelle menetluses on hetkel kaebused Lasnamäe prügi haisu (Jõelähtme prügila, Suur-Sõjamäe 31A jäätmejaam) ja Kristiine keskuse (Endla tn piirkond) juures leviva haisu osas.

29. septembril kontrolliti Suur-Sõjamäe jäätmejaama kohta esitatud kaebust ja selgus, et ümbruskonnas esinenud ebameeldiva lõhna põhjustas puudus jäätmete laadimisel. Nimelt oli purunenud lõhnaaine levikut takistav rullkardin.

«Kuna nimetatud piirkonnas tegutseb ka muid jäätmekäitlejaid, kelle tegevusest võib lõhnaainet eralduda, siis lõhnaprobleem ei pruugi piirduda ainult RagnSellsi jäätmejaamaga ja on piirkondlik. Jõelähtme prügila kontrollimisel on inspektsioon teinud koostööd Keskkonnaametiga, loanõuete rikkumisi ei ole tuvastatud. Ettevõtte on lõhnaprobleemist teadlik ja hiljuti koostanud selle vähendamiseks tegevuskava,» teatas kommunaalamet.

Haisuprobleem on ka Muugal, kus praegu viiakse keskkonnainspektsiooni algatusel läbi Muuga sadama ümbruskonna elanike seas läbi küsitlust.

Muugal paiknevad elamupiirkonna vahetus läheduses mitmed naftasaaduste käitlemise ja transiidiga tegelevad ettevõtted, mille tegevusega võivad kaasneda ja sageli kaasnevadki ebameeldivad lõhnahäiringud, tõdes keskkonnainspektsioon oma pressiteates.

Viimase aasta jooksul on kaebuste arv taas kasvanud. Käesoleva aasta algusest kuni septembri keskpaigani on inspektsioon saanud Muuga ümbrusest 164 lõhnakaebust. Küsitlus kestab 1. novembrist 18. novembrini.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles