Segane parkimiskorraldus toob linnale raha sisse

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Linnavõim ei püüagi parandada vanalinnas olevat autojuhte eksitavat tasulise parkla märgistust, vaid on teinud sellest endale rahamasina.


Tallinna vanalinnas Aia tänaval Kalev Spa ees asuv parkla on linna maal ja seal kehtib samasugune parkimistasu nagu kõikidel vanalinna tänavatel. Paraku annab sellest märku vaid üks väike tahvel keset parklat, mis jääb paljudel sõidukijuhtidel märkamata. Küll aga märkavad paljud autojuhid sealsamas olevaid Europargi tasulisi parkla märke ning tasuvad parkimise eest erafirmale. Häda on selles, et Europargi hallata on vaid üksikud parkimiskohad Kalev Spa seina ääres.

Tõsi, sellele viitavad ka märkide all olevad nooled, kuid kiirustavad autojuhid ei pane neid enamasti tähele. Sel päeval, kui Postimees asja uurimas käis, varjas keset parklat oleva märgi ära selle kõrvale pargitud autosuvila ning napi veerandtunni jooksul tehti seal viivistasu otsus kahele autole.

Transpordiameti andmetel kirjutatakse iga päev vähemalt viis-kuus 31 euro suurust viivistasu otsust välja sellistele sõidukijuhtidele, kes on parkinud linna maal, kuid maksnud eksikombel
Europargile. Nii juhtus ka Marisega, kes parkis oma auto just sellesama Europargi märgi ette ja maksis mobiiliga Europargile, sest ainus vaateväljas olev märk nõudis just seda.

«Minu arvates see pole aus. Mina maksin selle märgi järgi, mis autoaknast paistis. Istusin aga autos ja tippisin sõnumit ja arvasin, et asi on korras. Kas ma pean siis kahtlema tänaval olevas märgis ja otsima, et äkki on veel mingi märk. Kui ma nüüd seda olukorda vaide esitamiseks pildistama tulin, siis praegu ma vaata jah, et nool näitab sinnapoole ja see märk vist kehtib tõepoolest ainult maja seina ääres olevatele parkimiskohtadele,» lausus Maris. Nii tema, kui teised valesse kassasse maksnud parkijad leivad, et linn peaks paigaldama üheselt mõistetavad liiklusmärgid, aga mitte segaduse pealt teenima.

«Sellega seoses, et puuduvad selgelt piiritletud või osutatud lisamärgistused, tunnen et mind on eksitatud ja tahtlikult on kujundatud olukord, kus oleks võimalik linnakassat täita. Palun saata spetsialistid kõnealust Aia 18 parklat hindama. Peale seda palun otsustada minu rikutuse aste ja otsustada, kas ma olen pahatahtlik seaduse eiraja või puuduliku ja segase parkimiskorralduse ohver,» kirjutas üks segaduse ohver vastuseks linnaametnike otsusele viivistasu tühistamata jätta.

Ametnike suhtumist näitab aga vahepeal kohale saabunud Ühisteenuste kontrolöri arvamus. «Siin on vanalinna parkimisala. Isegi, kui seda märki siin ei oleks, tuleks ikkagi parkimise eest vanalinna tariifi järgi maksta. Ega meie pole selles süüdi, et Kalev Spa andis oma majaesised kohad, mis võiksid ju tasuta olla, Europargi käsutusse. Sellega nad tekitavad ise segadust, muidu oleks kõik palju selgem,» lausus parkimiskontrolör.

«Vägisi jääb mulje, et see asi on meelega niimoodi korraldatud. Ametnikud teavad, et siin on segadus, aga ei võta midagi ette selle parandamiseks,» rääkis probleemi Tallinna volikogus üles tõstnud linnavolinik Tarmo Kruusimäe.

Ta esitas abilinnapea Taavi Aasale arupärimise, milles soovib teada, kui palju on tänaseks tehtud Aia 18 ees viivistasu otsuseid ning kui palju neist on vaidlustatud. Samuti seda, kas linn kavatseb seal arusaadavalt eristada kahe parkla vahelise piiri. Esimese asjana võiks tema sõnul panna selge ja üheselt mõistetava vanalinna parkimisala märgi parkla nurga juurde, nii et kõik Viru tänava poolt saabuvad sõidukijuhid seda märkaksid. Aasal on arupärimisele vastamiseks aega kaks nädalat.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles