Põhja-Tallinna metsad ja pargid saavad ametlikud nimed

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kopli kalmistupark.
Kopli kalmistupark. Foto: Peeter Langovits.

Linnavalitsus annab homsel istungil neljale Põhja-Tallinna linnaosas asuvale rohealale ametlikud nimetused.


Rohealad saavad nimedeks Merimets, Süsta park, Kopli kalmistupark ja Kalamaja kalmistupark, vahendas Raepress.

Merimets on samanimelises asumis paiknev mets, mille nimi on siiani olnud kasutusel mitteametliku kohanimena.

Süsta park asub Süsta tänava, Kopli tänava ja Kaluri tänava vahelisel maa-alal. See on ligi kuue hektari suurune ala, mis on säilinud kunagisest Kopli poolsaarel laiunud ja Eurichi kaardil mainitud Marjamäe metsast. Ajalooline toponüüm Marjamäe mets otsustati aga nimevalikust kõrvale jätta, kuna mullu jaanuaris määrati Pirita linnaosas paiknevale metsa ametlikuks nimeks Maarjamäe mets ning nii visuaalselt kui kõlaliselt oleks tegemist liiga sarnaste nimedega.

Süsta pargi nime kasuks otsustamisel sai määravaks Süsta tänava lähedus ning Põhja-Tallinna linnaosa arengukava, mis näeb ette selle ala edasist väljaehitamist kultuurpargiks.

Kalamaja kalmistupark kavandati pargiks endise Kalamaja kalmistu kohale 1964. aastal. Kopli kalmistupark asub 1774. aastal rajatud ja 1950. aastate alguses hävitatud Niguliste ja Oleviste koguduste kalmistu alal. Mõlemad on alates 1993. aastast riikliku looduskaitse all.

Suur osa Tallinna tuntud kohanimedest, mida ei kasutata aadressides, on mitteametlikud nimed ja ei ole seetõttu kantud ka riiklikusse kohanimeregistrisse. Mõnikord on ühe ja sama koha tähistamiseks kasutusel erinevad nimed. Kuna kohanimed on osa meie kultuuri- ja ajaloost, on oluline nende jäädvustamine.

Kohanimeseadusest tulenevalt on tarvis tagada Eesti kohanimede ühtlustatud kasutamine ning kultuuriliselt ja ajalooliselt väärtuslike kohanimede kaitse. Seetõttu peab nimekomisjon oluliseks, et Tallinna parkidel, metsadel, randadel ja haljakutel oleksid ametlikud, nimemääramise aktiga määratud nimed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles