Kohus mõistis Nõmme radiaatorivargalt linnale raha välja

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdeku tänaval asuva endise vene kooli klassiruum, kust on eemaldatud keskkütteradiaatorid.
Valdeku tänaval asuva endise vene kooli klassiruum, kust on eemaldatud keskkütteradiaatorid. Foto: Andres Haabu

Kolm aastat tagasi avalikkuses tähelepanu pälvinud Nõmme radiaatorivargus leidis pärast Saksamaa kohut lahenduse ka Harju maakohtus, mis mõistis radiaatorid varastanud endiselt ehitusametnikult Tallinna linna kasuks välja hüvitise.

Kirjalikus menetluses asja arutanud Harju maakohus rahuldas Tallinna linna hagi ja mõistis Roman Rochmannilt linna kasuks välja hüvitise 4884,40 eurot ja aasta eest viivist 3645,1 eurot. Lisaks peab ta maksma summa pealt viivist senikaua, kuni on kogu kohustuse linnale tasunud. Samuti tuleb tal Tallinna linnale tasuda menetluskulude katteks lõivu 550 eurot.

Möödunud suvel mõistis Saksamaa kohtus Nõmme gümnaasiumihoonest radiaatorite varguses süüdi Saksa kodanikust Nõmme linnaosavalitsuse ehitusametniku Roman Rochmanni. Enne seda oli Nõmme keskerakondlasest linnaosavanem Erki Korp visanud õhku kahtluse, nagu võis tema eelkäija Rainer Vakra olla seotud gümnaasiumihoonest radiaatorite varastamisega. Politsei uurimine tuvastas seevastu, et teoga oli seotud hoopis Nõmme linnaosa valitsuse ehituse vanemspetsialist Roman Rochmann, kellele esitati ka kahtlustus.

Kahtlustuse kohaselt omastas mees ebaseaduslikult 2011. aasta esimesel poolel temale usaldatud Nõmme Linnaosa Valitsusele kuuluvaid vallasasju. Kuivõrd Rochmann on Saksamaa kodanik ja elab seal, anti kriminaalmenetlus Saksamaale üle. Saksamaa Liitvabariigi Göppingeni ringkonnakohus tuvastaski, et Rochmann omastas temale usaldatud linnaosa valitsusele kuuluvaid vallasasju kokku 4884,4 euro eest. Karistuseks mõisteti talle rahatrahv 3600 eurot.

Erki Korp palus 2012. aasta jaanuaris prokuratuurile tehtud avalduses uurida, kas Vakra ja munitsipaalpolitsei toonane juht Monica Rand on seotud gümnaasiumihoonest radiaatorite varastamisega. Politsei alustas Korpi avalduses toodud info põhjal kriminaalmenetlust karistusseadustiku vargust käsitleva paragrahvi alusel.

Avalduses teatati, et aadressil Valdeku 13 asuvast hoonest on omavoliliselt ära viidud 230 malmradiaatorit ja üks rauduks. Prokuratuurile avalduse esitanud Erki Korp märkis, et radiaatorid viidi omavoliliselt ära 2010. aasta sügise ja 2011. aasta aprillikuu vahel ehk vahetult enne tema linnaosa vanemana ametisse asumist. Avalduses viidatakse Erki Korpi sõnul just Monica Rannale ja Rainer Vakrale sellepärast, et nemad vastutasid sel ajavahemikul Nõmme linnaosas toimuva eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles