Päästeameti demineerijad tegid Männiku liivakarjääris kahjutuks ligi 2000 lõhkekeha

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Männiku karjäär.
Männiku karjäär. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Demineerijad leidsid ja tegid Männiku liivakarjääris kahjutuks ligi 2000 lõhkekeha, vajaduse karjäärist lõhkekehasid otsida tingis olukord, kus sealt välja veetava pinnasetäite ning liivaga sattus lõhkematerjali üsna tihti nii eramaaomanike kui ka ettevõtete territooriumile.

Demineerimiskeskus koos kaitseväe, päästeteenistuse ning karjääri töötajatega tegid lõhkematerjali otsimiseks karjääris sõelumistööd nädal aega järjest, päästeameti demineerimiskeskuse Põhja-Eesti pommigrupi juhi Raido Taalmanni sõnul on päästeamet saanud Männiku karjääri mitmed väljakutseid just lõhkemata lahingmoona pärast, mis on jäänud Nõukogude armee poolt hävitamata, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Nädala ajaga on karjääris läbi sõelutud 5000 tonni pinnast. Töö käigus tuvastas demineerimiskeskuse identifitseerimismeeskond lõhkekeha ning seejärel lasi hävitusmeeskond lõhkekeha vastu teavast.

Taalmanni andmetel on karjäärist leitud palju erineva suuruse, mõõtude ja seisukorras olevaid lõhkekehasid, kokku leiti operatsiooni käigus 1870 lõhkekeha, tegemist oli nii vene kui ka saksa laskemoonaga, alates väikestest 20 millimeetristest, lõpetades 200 millimeetriste lõhkekehadega.

Pommigrupi juht nentis, et isegi peale põhjaliku ala läbiuurimist ning leitud lõhkekehade kahjutuks tegemist ei saa päästeamet anda saja protsendilist garantiid, et Männiku karjääri pinnases ühetegi eluohtlikku objekti ei oleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles