Tallinnas korteriomaniku mõrvanud meeste süüdimõistmine jõustus lõplikult

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõrvapaik. Foto illustratiivse tähendusega.
Mõrvapaik. Foto illustratiivse tähendusega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kahe alama astme kohtu otsusel neile korterit üürinud mehe mõrvamise eest pikaks ajaks vangi saadetud kahe mehe süüdimõistmine jõustus kolmapäeval lõplikult, kui riigikohus ei võtnud nende kassatsioonkaebuseid menetlusse.

Viimati tuli meeste süüasjas kohtuotsus mullu novembri alguses, kui Tallinna ringkonnakohus leidis, et esimese astme kohus oli 64-aastast Mark Dorožkovi, 65-aastast Eduard Tšernjavskit ning 57-aastast  Oskar Hintsi süüdi mõistes langetanud pädeva otsuse ja selle muutmiseks puudub alus.

Harju maakohus leidis mullu juunis, et 64-aastase Mark Dorožkovi süü mõrvas, kelmuses, dokumendi võltsimises ning võltsitud dokumendi kasutamises on tõendatud ning tal tuleb selle eest kanda 16 aasta ja kuue kuu pikkune vangistus.

57-aastane  Oskar  Hints sai veelgi rangema karistuse, minnes mõrva eest 18 aastaks trellide taha. Kuna tal oli ka varasema süüteo eest osa karistusest kandmata, tuleb tal kokku vanglas veeta 19 aastat. Kolmandana kohtu all olnud 65-aastane Eduard Tšernjavski sai kelmuse eest üheaastase tingimisi vangistuse kolmeaastase katseajaga. Menetluskulude katteks ja sundrahaks tuleb meestel kokku tasuda  üle 14 500 euro.

Kuna riigikohus ei võtnud kolmapäeval süüaluste kassatsioonkaebuseid menetlusse, jõustus nende süüdimõistmine lõplikult.

Süüdistuse kohaselt tungisid Hints ja Dorožkov üle-eelmise aasta 15. novembril Tallinnas Köleri tänaval asuvas majas kallale 1944. aastal sündinud mehele, kellelt Hints üüris korterit.

Mehed peksid korteriomanikku käte, jalgade ja kõva esemega, tekitades talle pika aja jooksul kannatusi ja raskeid vigastusi, mille tagajärjel kannatanu suri. Järgmisel päeval matsid nad surnukeha Viimsi vallas Tammneeme piirkonnas asuvasse metsa, kust politseiametnikud selle sama aasta 18. detsembril leidsid.

Uurimisandmeil oli Hints jätnud korteriomanikule tasumata üüri- ja kommunaalmaksed ning keeldus üürilepingu lõpetamisel oma asju korterist ära viimast.

Politsei pidas Hintsi   mõrvas  kahtlustatavana kinni 19. novembril ja Dorožkovi 12. detsembril ning kohus võttis nad prokuröri taotlusel eeluurimise ajaks vahi alla.

Lisaks   mõrvale  süüdistatakse Dorožkovi ka selles, et ta pettis koos Tšernjavskiga 2012. aastal surnud naise pärijatelt välja korteri. Süüdistuse kohaselt esitasid mehed eelmise aasta mais notaribüroos võltsitud testamendi, mille põhjal naine olevat pärandanud Tšernjavskile oma Paekaare tänaval asuva korteri ja notar alustaski testamendi alusel pärimismenetlust. Samuti süüdistatakse Dorožkovi võltsitud dokumentide abil sotsiaaltoetuste taotlemises.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles