Riigikohus asub vaagima Tallinna taksoveo eeskirja seaduslikkust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Teet Malsroos

Riigikohus hakkab vaagima Harju maakohtu poolt 6. märtsil põhiseadusevastaseks tunnistatud Tallinna taksoveo eeskirja, mis keelab taksol parkida väljaspool tähistatud taksopeatust.

Tallinna taksoveo eeskirja põhiseaduspärasuse seadis kahtluse alla taksojuht, keda politsei karistas 40-eurose trahviga Viru tänaval avalikus tasulises parklas takso ette tellinud kliendi ootamise eest, kusjuures parkimise eest oli tasutud.

Taksojuhi hinnangul on kohalik omavalitsus asunud liiklust korraldama määrusega, milleks tal puudub seadusest tulenev volitusnorm.

Takso oli pargitud avalikus tasulises parklas, kus on talle liiklusseaduse alusel antud õigus parkida. Kodanike õigusi saab piirata ainult seaduse alusel ning ükski alamakt ei saa väärata seaduse alusel antud õigust, leiab taksojuht.

Harju maakohtus tühistaski politsei poolt taksojuhile määratud karistuse ja tunnistas linna taksoveo eeskirja põhiseadusevastaseks ning saatis väärteoasja toimiku põhiseaduslikkuse järelevalvemenetluse läbiviimiseks riigikohtule.

Riigikohus saatis otsuse arvamuse avaldamiseks ka õiguskantslerile, kes on varem samuti leidnud, et määrus on mitmete põhiseaduse punktidega vastuolus. Vahepeal on küll muutunud määruse punktide numeratsioon ja vastu on võetud uus liiklusseadus, kuid asja sisu on endine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles