Video: vaata, kuidas politsei öises linnas seaduserikkujat jälitab!

Tallinncity.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Politseinike peatumismärguannete eiramised pole liikluses sugugi erandlikud - ainuüksi Põhja prefektuuri politseinikel tuleb korraldusi eiranud autojuhte taga ajada rohkem kui paaril korral kuus. 

Viimati üritas oma BMW sõidukiga politsei eest põgeneda 18-aastane juhilubadeta Ivan, kelle tagaajamine ka videolindile jäi. 22. jaanuari öösel kella ühe ajal märkas Põhja prefektuuri patrull Tallinnas Majaka ja Pallasti tänavate ristmiku juures mootorsõidukit BMW, millel puudus kindlustus ning numbrimärk oli määrdunud. Politseinikud otsustasid neile puudujääkidele juhi tähelepanu juhtida ja andsid peatumismärguande. Seda aga juht eiras ning üritas politseinike eest põgeneda.

Pärast mitmeminutilist tagaajamist saadi sõiduk Lasnamäel majade vahel n-ö karpi. Paraku said peatamise tagajärjel sõidukid viga, kuid ohtlikult kihutanud juht saadi kätte ning peeti kinni. 18-aastasel Ivanil ei olnud juhtimisõigust ning ta on korduvalt selle eest karistatud. Mees viidi jaoskonda ning tema suhtes alustati kriminaalmenetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb süstemaatilist mootorsõiduki juhtimisõiguseta juhtimist.

 Harju maakohus mõistis varem kriminaalkorras karistamata Ivani kuriteos süüdi ja määras talle kiirmenetluses kaks kuud tingimisi vangistust, mida ei pöörata täitmisele, kui ta ei pane katseaja jooksul toime uut kuritegu. Sundraha ja menetluskuludena peab ta tasuma riigile 436 eurot.

Alates selle aasta algusest muutus varem väärteona karistatav olnud süstemaatiline juhtimisõiguseta mootorsõiduki juhtimine kuriteoks.  See tähendab, et kui mootorsõiduki juht, kellel puudub juhtimisõigus, tabatakse aasta jooksul minimaalselt kolmandat korda mootorsõiduki juhtimiselt, alustatakse tema suhtes kriminaalmenetlust. Seadus näeb sellise kuriteo eest ette kas rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistuse.

Ainuüksi Harjumaal oli mullu menetluses üle 2200 väärteo, kus mootorsõiduki juhil puudus juhtimisõigus. Kohtusse saadeti 640 materjali, millistest üle poole olid sellised, mille puhul tuleks alustada kriminaalmenetlust ehk siis korduvad rikkumised. Tänaseks on Tallinnas ja Harjumaal alustatud selle paragrahvi põhjal 12 kriminaalasja. Neli inimest on kohus praeguseks kiirmenetluse korras kuriteos ka süüdi mõistnud.

Põgenevad põhjusega

Kes põgenevad oma autoga politsei eest? «Reeglina on politseinike eest «põgenejad» tahtlikud rikkujad ning väga harva tuleb ette juhuseid, kus inimene ei ole märganud ega mõistnud, et patrull on just temale peatumismärguande andnud,» rääkis Põhja prefektuuri liiklusjärelevalvekeskuse juht Elari Kasemets. «Üldjuhul ei ürita keegi politseinike eest asjata põgeneda. Loodetakse pageda näiteks äsja toime pandud rikkumise eest või varjata mingit põhjust, mille tõttu autoroolis olemine on keelatud. On selleks siis juhtimisõiguse puudumine, varasem alkoholitarbimine või midagi muud sarnast,» rääkis ta.

Selline vastutustundetu suhtumine ja käitumine on Kasemetsa sõnul aga üsna lühinägelik ja rumal. «Varem või  hiljem põgeneja tabatakse ning lisaks konkreetsele eksimusele, millele tähelepanu juhtimiseks ja asjaolude kontrollimiseks patrull sõidukit peatada otsustas, on politseinike korralduste eiramine tõsine rikkumine, mis raskendab ka karistust,» rääkis ta.

«Samuti ei mõisteta, et sellised ärasõidud ja tagaajamised on suurte kiiruste ja ettearvamatute manöövrite tõttu ohtlikud ning võivad lõppeda üsna traagiliselt – kas siis teelt väljasõidu, kokkupõrke või kaasliiklejale otsasõiduga. Kahjuks on ka päris mitmed ärasõidud just selliste kurbade tagajärgedega päädinud.»

Kuulsaim põgeneja: Trepi-Villu

Kõige kurioossemaks põgenemiskatseks võib pidada 2013. aasta novembris maasturiga Tallinna vanalinnas Harjumäe treppidest alla sõitnud Villu Leegeni juhtumit. Süüdistuse järgi põgenes Villu Leegen mullu 28. novembril kell 12.07-12.12 Toyota Land Cruiseriga politseinike eest. Mees alustas põgenemist Dunkri ja Rataskaevu tänava ristmikult Niguliste tänava suunas mööda Rüütli tänavat, Müürivahe tänavat, Pärnu maanteed, Kaarli puiesteed, Toompuiesteed, Falgi teed ja Komandandi teed Vabaduse risti juurde ning sealt mööda Harju tänava treppe alla. Harju tänava ja Rüütli tänava ristmiku oli mees sunnitud peatuma, kuna ees olid betoontuvidest teetõkked. Politseinikud pidasid Toyota joobes juhi seal kinni. Mehele mõisteti kaheksa kuu ja 27 päeva pikkune vangistus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles