Tallinna järgmise aasta eelarve on 529 miljonit eurot

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: Peeter Kümmel

Tallinna linnavalitsus saatis täna volikogu menetlusse linna järgmise aasta eelarve, mille maht on 529 miljonit eurot.

«See on viis protsenti rohkem võrreldes selle aasta eelarvega. Eelarve maht kasvab, kasvu peamiseks allikaks on üksikisiku tulumaks,» ütles linnapea Edgar Savisaar linnavalitsuse pressikonverentsil.

Tallinna finantsdirektori Katrin Kendra sõnul on tuleva aasta eelarve sama suur kui tänavune linnaeelarve koos lisaeelarvetega. «Järgmise aasta eelarves kasvavad linna tulud ja kulud umbes kaks protsenti. Investeerimistegevuseks on kavandatud üle 70 miljoni euro. Suurimad investeeringute valdkonnad on jätkuvalt teed-tänavad, haridus ja sport,» rääkis Kendra.

Kulud kasvavad tema sõnul kõikides linna tegevusvaldkondades. Kõige rohkem kasvavad kulud spordi valdkonnas, kus on loodud mitu uut asutust. «See eelarve on eelmistest erinev selle poolest, et välisrahastuse osakaal meie tuludes väheneb. See on ka loomulik, kuna Euroopa Liidu finantsperiood on lõppemas, mistõttu järgmisel aastal on tegemist viimaste projektide lõpetamisega. Kuid oleme ette näinud ka vahendid uute projektide ettevalmistamiseks ja vajaliku kaasfinantseerimise tagamiseks, nii et 2015. aasta saab olema linna asutuste jaoks kibekiire aeg uute projektide ettevalmistamiseks ja taotluste esitamiseks. Loodame, et järgmise aasta teises pooles ja alates 2016 näeme ka välisrahastuse osakaalu kasvu, nagu varasematel aastatel,» lausus finantsdirektor.

Savisaare sõnul on järgmise aasta eelarve esimene prioriteet lasteaiakohad. «Järgmise aasta lõpuks me tagame igale lapsele munitsipaallasteaiakoha. Nii sõimeealistele kui lasteaialastele kui puuetega lastele. Oleme jõudnud nii kaugele, et võime öelda, et järgmise aasta lõpuks järjekordi enam ei ole,» lubas linnapea.

Teine prioriteet on Savisaare sõnul tänavavalgustus. Oluline on ka Kalevi spordihalli renoveerimine, millele kulub neli kuni viis miljonit eurot. Teede ja tänavate remondiks kulub 25,7 miljonit eurot. Muuhulgas rekonstrueeritakse Viru tänav, mis muutub jalakäijate tänavaks. 3. ja 4. trammiliini taristu rekonstrueerimiseks on ette nähtud 1,8 miljonit eurot.

Veel on plaanis alustada Sõle spordikompleksi ehitusega. Lõpuks saab valmis Kultuurikatel, mis pidi valmima juba 2011. aastaks, Kadriorgu püstitatakse Jaan Poska mälestusmärk.

Põhikoolide ja gümnaasiumide renoveerimiseks ette nähtud 5,8 miljoni euro eest tellitakse kolmele koolile renoveerimise projekt ja neist ühe, Pääsküla Gümnaasiumi renoveerimist juba ka alustatakse.

Tallinna laenukoormus on prognoosi kohaselt aasta lõpuks 51 protsenti ja järgmise aasta eelarvet arvestades võib see tõusta 53 protsendile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles