Ettevõtja: alkoholimüügi piiramine suretab väikepoed välja

Jonatan Karjus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Savisaare juhtimisel on Tallinna linn võtnud sihikule alkoholipoliitika. TallinnCity uuris, sadamas asuva alkoholipoe, WineStore´i tegevjuhilt Tõnu Krausilt, kuidas ettevõtjad suhtuvad Tallinna alkoholipoliitikasse?

Poliitika on selline kahe otsaga asi. Oleme tähele pannud, et igasuguste piirangutega ja populismiga ei saavutata eesmärki, mida tahetakse. Oleme näinud kellaajalisi piiranguid ja lastekaitsepäeval poe kinni pannud, need meetmed ei anna erilist efekti. Ilmselt oleks vaja välja mõelda midagi korrektset ja korralikku, mis probleemi põhjuseid piiraks.

Minu nägemus on sarnane rootslaste ja soomlaste mudeliga. Meie poes ongi nende riikide kodanikud põhilisteks klientideks. Soomes ja Rootsis on alkoholimüük riikliku monopoli käes. Riik otsustab, millal on pood lahti ja millal kinni.

Meie oleme siin vabaturumajanduses ja meil ei sobiks kogu aeg riigil sekkuda. Rääkides vabast majandusest, siis riik tõstab meil kogu aeg aktsiisi.  See teeb meie elu väga keeruliseks. Peame mõtlema, mis on toodete hind järgmistel aastastel. Teine probleem on omavalitsused, kes teevad kogu aeg omapoolseid piiranguid – millal pood kinni panna ja millal müüa tohib. Nõnda on keeruline äri ajada.

Üks ettepanekutest oli piirata alkoholi müümist pühapäeviti, mida sellest arvate?

Eelkõige mõjub see väiksematele poodidele, kuna enamik nende sissetulekust tuleb alkoholi müügist. Ma ei usu, et pulgakommidega tehakse niipalju raha, et suudetaks ennast ülal pidada. Mõned väiksed poed kindlasti lõpetavad tegevuse selle tagajärjel. Müügi piiramine ei ole mitte mingil moel neile kasulik.

Tallinna tervisekoalitsioonis oli põhifookus noorte alkoholi tarvitamisel, kuidas saaks seda olukorda parandada?

Ma arvan, et riik ei ole see, kes peaks noori õpetama. Kõik hakkab kodust pihta. Kui vanemad kontrollivad oma lapsi, mille peale nad oma raha kulutavad, siis on võimalik alkoholitarbimist kuidagi ohjeldada. Ma arvan, et see on üks võimalustest.

Põhjamaades on reeglina 21 see vanus, kui saab alkoholi osta. Meil on 18. Üks võimalus on tõsta meilgi 21 eluaasta peale. Reeglina on 21-aastane võimeline ise oma raha teenima ja otsustama, kas raiskab selle alkoholile või millelegi muule. 18-aastased saavad raha tavaliselt vanematelt.

Kas riigikogus vastuvõetud seadusega tekkis rohkem alkoholi tarbivaid inimesi tänavapilti?

Ma olen 10 aastat olnud WineStore´i juhataja, see on Tallinna üks suuremaid alkoholikauplusi. Siin on 600 ruutmeetrit ainult alkoholi. Aasta-aastalt on alkoholitarbimine vähenenud. Meie pood suurelt sõltub ikkagi turistist, sellegipoolest on alkoholi hakatud vähem ostma. Paljuski sõltub alkoholitarbimine majanduslikust seisust. See sõltub sellest, palju inimesed suudavad raha kõrvale panna, et osta alkoholi.

Riigist on natuke silmakirjalik, et kui on vaja kuhugi raha, näiteks tõsta õpetajate või muude spetsialistide palku, siis tõstetakse esmalt alkoholi aktsiisi. Arvatakse, et sellega on asi lõppenud ja lahendus leitud.

Eestlaste alkoholitarbimise kohta on tehtud turu-uuring, mis näitab, et alkohol on liiga kergesti kättesaadav. Alkohol on igas toidupoes ja bensiinijaamas müüdav. Kui selline praktika kaotada, siis võib-olla inimene ei hakka oma harjumusi muutma. Ta ostabki oma leiva ja saia ning jätab alkoholi ostmata.

Alkoholi müümine keelata 300 meetri raadiuses lasteasutustest, mida arvate sellest?

Kindlasti saab sellise otsuse vastu võtta, aga ma ei ole päris kindel, et sellel on erilist efekti. Me võime selle maa välja arvestada, aga kui on 301 meetrit ja seal juba müüakse?

Kuidas mõjub alkoholimüügi keelamine mustale turule?

Olen täiesti kindel, et mõjub. See kõik on pikaajaline ja ei mõju kohe homme või ülehomme. Hea näide on Rootsi, kus alkoholiga tegeleb riiklik monopol. Pühapäeval on kõik poed kinni, aga ma olen väga palju Rootsis olnud ja tean, et pühapäeval on seal mammid, kes pakuvad kodus valmistatud alkoholi. Alati saab alkoholi kätte, kuigi pood on pühapäeviti kinni. Ilmselt tuleb meil samasugune asi, kui lõpetame pühapäeviti alkoholimüügi. Turg toimib edasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles