Trammiliiklus seiskub ja autodele jääb veel vähem ruumi

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pm

Kes arvab, et Tallinna liiklusolud ei saa enam hullemaks minna, on rängalt eksinud. Esmaspäevast lõpeb pealinnas igasugune trammiliiklus ning kesklinna pudelikaelad muutuvad veelgi ahtamaks.

Esmaspäevast kuni 24. augustini ei sõida Tallinnas ükski tramm. Trammiliini nr 2 asendab sel ajal Koplist Lasnamäele sõitev asendusbuss nr 42 Kopli-Vesse.

Bussi nr 42 marsruut kulgeb mööda Kopli, Volta, Tööstuse ja Niine tänavat, Põhja puiesteed, Suurtüki tänavat, Rannamäe teed, Mere puiesteed, Viru väljakut, Narva maanteed, Pronksi tänavat, Tartu maanteed, Lasnamäe ja Majaka tänavat ning Peterburi teed Silde tänavale ja Smuuli teele ning sealt jälle tagasi Koplisse.

Kopli-Kadrioru liinile asendusbussi ei panda, sest transpordiameti juhataja Andres Harjo sõnul on Kadrioru suunal piisavalt bussiliine, nii et igaühel peaks olema võimalik soovitud kohta jõuda.

«Seal on piisava sagedusega busse. Weizenbergi tänavale sõitjatel tuleb lihtsalt Narva maanteelt Musta Luige juurest paarsada meetrit jala minna,» lausus Harjo.

Asendusbuss peab aga läbima Viru ringi, mis järgmisest nädalast samuti kitsamaks muutub, sest seal hakatakse ehitama trammitee pööranguid.

«Viru ringi ümbruses saab igal pool olema üks sõidurada ja ringi suurendatakse ajutiselt veidi Pärnu maantee alguse suunas, et ehitajatel oleks ruumi tööd teha,» ütles transpordiameti liikluskorralduse osakonna juhataja Talvo Rüütelmaa.

Ka Narva maantee ja Maneeži tänava ristmikul jääb avatuks üks sõidurada kummaski suunas, sest ka seal on trammipöörangute ehitamiseks ruumi vaja. Kõige suurem järgmisel esmaspäeval jõustuv muudatus puudutab Rüütelmaa sõnul aga raskeveokite liiklust sadamasse ja sadamast välja.

«Need veokid, mis lähevad sadamast Tartu maantee või Narva maantee suunas, sõidavad mööda Jõe ja Pronksi tänavat, teevad Stockmanni ristmikul vasakpöörde Tartu maanteele ja sõidavad sealtkaudu linnast välja,» rääkis Rüütelmaa.

Paraja labürindi peavad läbima ka Pärnu ja Riia suunale suunduvad veokid. Pärnu poole sõitvad veokid suunatakse mööda sadama territooriumi Admiraliteedi basseini äärest Kai tänavale.

Kai tänaval muudetakse liikluse suund vastupidiseks ja sealtkaudu sõidavad veokid linnahalli juurde, sealt edasi mööda Põhja puiesteed ja Kopli tänavat Telliskivi tänavale, Sõpruse puiesteele, Tammsaare teele ja sealt lõpuks Pärnu maanteele. Niisugune liikluskorraldus kehtib 4.–17. augustini. Lisaks sellele ei lasta pärastlõunal kella neljast seitsmeni veokeid sadamast välja.

«Kella nelja ja seitsme vahel tuleb ju sadamasse mitu laeva sisse ja iga laev toob siia umbes sadakond raskeveokit. Sadamas on sel ajal liiklusreguleerijad, kes üldjuhul veokeid välja ei lase. Kui liikluskoormus juhtub väiksem olema, siis lastakse näiteks iga viie või viieteistkümne minuti tagant üks veok välja,» rääkis Rüütelmaa.

Mööda harjumuspärast marsruuti läbi Kadrioru Narva maanteele veokid sel ajal ei pääse. Ka Kadriorus on tipptundidel liiklusreguleerijad ning eesõigus on ühissõidukitel. Sõiduautoga pääseb sel perioodil sadamasse ja sadamast välja Sadama tänava kaudu.

«Kui tavaliselt veokite liiklus juulis-augustis väheneb, sest igal pool Euroopas on puhkused, siis praegu näitavad loendusandmed hoopis veokite arvu märgatavat suurenemist. Igatahes püüame Tallinna Sadama ja laevafirmade kaudu kõikidele vedajatele piirangutest teada anda,» ütles liikluskorraldaja.

Kitsaks läheb ka Kaarli puiestee – Estonia puiestee suunal, kus Vabaduse väljaku ristmikul jääb avatuks üks sõidurada kummaski suunas ristmike äärtes.

«Avatuks jäävad senised bussirajad ning nendele peab lisaks ühissõidukitele ära mahtuma ka kogu muu liiklus. Ühtlasi kaob Tõnismäe poolt mööda Kaarli puiesteed tulijatel ära vasakpöörde tegemise võimalus Pärnu maanteele, mida ei ole kahjuks võimalik säilitada,» rääkis Rüütelmaa.

Viru ringilt Pärnu maanteele sõites saab sealt edasi teha vaid parempöörde Kaarli puiesteele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles