Lasteaedade korrastamine edeneb visalt

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tualettruum Kivila lasteaias
Tualettruum Kivila lasteaias Foto: Postimees.ee lugeja

Ehkki igal aastal kõpitsetakse Tallinna lasteaedades remonte, leiab neist ikka veel äärmiselt viletsas korras ruume, mille parandamiseks peavad abikäe ulatama lapsevanemad.

Tallinna Kivila lasteaia uuris haridusametilt, kas lasteaed saaks raha äärmiselt viletsas korras tualettide remondiks, kuid sai oma meelehärmiks jäiga eitava vastuse.

«Lasteaia WC olukord on leebelt öeldes väga nutune, remont on tehtud viimati siis, kui mina väiksena lasetaias käisin,» kirjutas lapsevanem. Ta saatis ka ruumis tehtud fotod, millel näha olev roostes toru pidi vihmaga lekkima, radiaator pole ammu värsket värvi näinud, põrandal olevates plaatides on ohtlikud augud. Haridusametist sai ta ametnikult aga napi vastuse, et linn tegi korda lasteaia fassaadi ja on renoveerinud katust, siseremondiks tuleb raha leida lasteaia eelarvest.

«Mul on kahju, et maksan ligemale pool palkadest maksudeks ja saan sellises olukorras lasteaia vastu, lisaks veel tuima ametniku suhtumise, et tema ei tea mitte midagi,» oli lapsevanem pahane.

Kivila lasteaia direktor Mare Pippar lapsevanema kriitikaga päris nõus ei olnud: «Ei ole hullu midagi, lihtsalt seal pole ammu remonti tehtud.» Ta oli pahane, et lapsevanem on pildid salaja teinud ja anonüümse kaebusena laiali saatnud.

«Tahame muidugi seal euroremonti teha, sest see on nii olnud aastast 1986, aga praegu ei ole meil see võimalik. Haridusamet selleks raha ei annagi, see tuleb meil oma eelarvest teha,» sõnas Pippar.

Tänavusest lisaeelarvest haridusasutustele lubatud investeeringuraha Kivila lasteaial saada ei õnnestunud. «Investeeringuraha antakse tööde tähtsuse järjekorras, meie sealt ei saanud. Neil on temaatiliselt oma investeeringukava järgi,» rääkis Pippar, et said need, kel kõige suurem häda käes.

Nüüd koguvad lapsevanemad ise raha, et laste tualetis ära vahetada potid ja valamud. «Seda vanemate algatusel tehakse ja on varem juba mitmes rühmas tehtud, meiega koostöös,» kinnitas direktor.

Haridusamet märkis Postimehele, et Kivila lasteaiale anti tänavu 30 000 eurot, mille eest lasteaed otsustas teha remonti saalis, mitte tualettruumides.

«Taoliste remontide teostamise eest vastutavad tänase haldusmudeli kohaselt lasteaiajuhid, kes planeerivad ning teostavad remonte lasteaia eelarvelistest vahenditest. Igal 10-12-rühmalisel lasteaial on võimalik selleks planeerida kuni 30 000 eurot,» selgitas ameti info peaspetsialist Leini Jürisaar. Ka Kivila lasteaia eelarvesse anti investeeringuteks selline summa.

«Tulevikus on haridusametil plaanis ka lasteaedade puhul pakkuda võimalust halduskorralduse muutmiseks analoogselt koolidele, kus asutuse juht ja haridusasutus vastutab ainult õppekasvatustöö korralduse eest ning halduskorralduse ja -vastutusega tegelevad selleks juba loodud või loodavad kompetentsed üksused,» lisas Jürisaar.

Haridusamet loetles, kui palju on tänavu ära tehtud lasteaedadele antud investeeringurahaga. Remonditud on nii rühmaruume kui terveid lasteaedu. Kõpitsetud on ka katuseid, fassaade, elektrisüsteeme, piirdeaedu.

Ka linna lisaeelarvest tuli lasteaedadele raha, mis Jürisaare sõnul jagati eralasteaedade toetusteks, toidusoodustuse võimaldamiseks ning kommunaalkulude hinnatõusu katmiseks. Lisaks said lasteaiad võimalusi õuealade korrastamiseks - peamiselt uuendati hoovide asfaltkatteid.

Tänavused investeeringud lasteaedades:

Tänavu renoveeriti ja sisustati töötavates lasteaedades 16 uut rühmaruumi: Nurmenuku lasteaias, Järveotsa lasteaias, Tuule lasteaias (2 rühma), Läänemere lasteaias, Lehola lasteaias (2 rühma), Mustamäe 1. lasteaias-algkoolis, Lepistiku lasteaias (2 rühma), Kraavikrõlli lasteaias, Lauliku lasteaias, Kellukese lasteaias (2 rühma), Sitsi lasteaias, Taime lasteaias.

Täielikult renoveeritakse lasteaed Vikerkaar ja Kolde lasteaed. Vikerkaare lasteaias on ühe korpuse ja köögi remont lõpetatud ja ruumid on kasutusele võetud. Aasta lõpuks valmivad mõlemad majad täies mahus. Vikerkaare lasteaed alustab tööd 12 rühmaga, Koldes lisandub samuti 1 rühm, kokku seega 5 rühma. Sügisel alustatakse 26. lasteaia tervikrenoveerimisega. Alustamisel on Koidula tn 23 hoone ja Kihnu tn lasteaiahoone ümberprojekteerimisega lasteaedadeks

Laste turvalisuse tagamiseks on töös evakuatsioonivalgustuse paigaldamine 41 Tallinna lasteaias, korrastatakse evakuatsioonitrepid 5 lasteaias, paigaldatakse nõutavad tuletõkkeuksed 3 lasteaias.

Uued katused koos soojustusega saavad Komeedi lasteaed, Kullerkupu lasteaed, Mesipuu lasteaed, Pirita lasteaed, osaliselt lastesõimes Mõmmik, Raku lasteaed, Kivimurru lasteaed, Lindakivi lasteaed. Kohtparandusi on tehtud veel mitmeski laseaias.

Piirdeaiad on korda tehtud või remonditud Muumipere lastesõimes, Kullatera lasteaias, lasteaias Sipsik, Raku lasteaias, lasteaias Laagna-Rukkilill, lasteaias Kelluke, lasteaias Rukkirääk.

Osaliselt on korrastatud lasteaedade elektrisüsteeme.

Välistööd:

-  lasteaia Sinilill katuse vahetus koos soojustamisega ja küttesüsteemi vahetus

-  Luha lasteaia fassaadi remont ja soojustamine ning katuse remont

-  Mustakivi lasteaia fassaadi remont, soojustamine ja katuse remont

-  Männiku lasteaia fassaadi remont ja soojustamine

-  lasteaia Delfiin fassaadi remont ja soojustamine ning katuse remont

Riigieelarvelise sihtotstarbelise toetuse kaudu on eraldatud 18 lasteaiale 163 000 eurot valdavalt hoovialade korrastamiseks ja mänguvahendite soetamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles