Võidusamba klaasristi ülestõstmine kujunes oodatust keerulisemaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusamba klaasristi paikapanemine.
Vabadussõja võidusamba klaasristi paikapanemine. Foto: Mihkel Maripuu

Eile hommikul kell kümme Harjumäel ladusalt alanud klaasristi tõstmine võidusamba otsa seiskus järsku, kui selgus, et rist on arvutuslikust kaalust ligi kolm tonni raskem.


Algas kõik kenasti. Töömehed eemaldasid klaasristi ümbritseva telgi katte ning kinnitasid võimsa Pekkaniska kraana trossid risti külge. Tõstmine võis alata. Meediaväljaannete foto- ja kaameramehed suunasid oma objektiivid võidusamba poole.



Võidusammast ehitava Tšehhi firma 2HP Eesti esindaja Jaanis Kuld ütles ajakirjanikele, et kogu ettevõtmine võib mõne minuti viibida, sest ta ootab kindlustusfirmast telefonikõnet tõstmise kindlustuslepingu allkirjastamise kohta.



Kolmveerand üksteist kerkiski kolmekordsesse mullikilesse mähitud klaasrist maast lahti, jäi siis äkki trosside külge rippuma ning ei tõusnud enam sentimeetritki kõrgemale.



Pärast tunniajalist ootamist tuli Kuld ja ütles, et kraana näidu järgi on rist Tšehhi firma Sans Souci arvutustest 2,7 tonni raskem. Ta lisas, et kraana võiks risti kohale tõsta, kuid turvalisuse tagamiseks peavad insenerid uurima, millest kaaluvahe tekkis.



Kuld kinnitas, et samba tugevusarvutused on tehtud 1,8-kordse varuga, mistõttu ei tohiks ka raskema klaasristiga samba otsas midagi hullu juhtuda. Kontrollarvutused võtsid esialgselt kavandatust rohkem aega, mistõttu sai klaasristi samba otsa tõsta alles kell neli.



Segaduse tekitamises oli süüdi Kuld ise, kes oli nii kraanajuhile kui meediale teada andnud risti vale kaalu. Nimelt oli ta arvestamata jätnud 150 000 LED-valgusti ja nende metallist kinnituspaneelide kaalu. Nii see mõistatuslik vahe tekkiski.



Kuld selgitas, et pärast veidi rohkem kui 16 tonni kaaluva klaasristi 17 meetri kõrguse samba otsa tõstmist algab valgustuse seadistamine. Samba all asuvas teenindusruumis paikneb arvuti, mis võimaldab valgusrežiimi vastavalt vajadusele ühte- või teistmoodi reguleerida.



Võidusamba üks autoreid Rainer Sternfeld selgitas, et samba valgustus lülitub sisse ja kustub koos Eesti riigilipu tõstmise ja langetamisega Pika Hermanni tornis. Lambid süttivad ja kustuvad sujuvalt nagu teatris.



Kuld ütles, et nii võidusammas kui ka selle otsa jämedate poltidega kinnitatud rist jääb kuni piduliku avamiseni 22. juunil avara telgi alla. Seal toimuvad ka kõik seadistustööd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles