Pealinn viis propaganda lasteaedadesse

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavalitsuse propagandaplakat eile ühes pealinna lasteaias laste joonistuste keskel. Lasteaed palus oma nime avalikuks mitte teha.
Tallinna linnavalitsuse propagandaplakat eile ühes pealinna lasteaias laste joonistuste keskel. Lasteaed palus oma nime avalikuks mitte teha. Foto: Priit Simson

«Meile saadeti kaks korda kiri, et need plakatid tuleb üles panna ja vanemad peavad neid nägema,» selgitas Tallinna Õunakese lasteaia juhataja Katrin Kakkori, miks katavad lasteaia stende valitsust ja meediat siunavad plakatid.


«Ettevaatust, hoiduge kollaste valede eest!» Nii seisab radioaktiivse saaste eest hoiatava märgi värvis plakatitel, mille Tallinna linnavalitsus pealinna lasteaedadesse üles käskis riputada.



Veel öeldakse, et valitsus jättis Tallinna lasteaiad ilma 47,7 miljonist kroonist. Rasvases kirjas rõhutatakse aga kontrastina linnavalitsuse heldet otsust see tühimik kompenseerida.



Valitsust laimavad plakatid on üleval eilsest. «Kuna see on meie ülemuste käsk, siis ma panin nad välja,» lisas Kakkori. «Haridusameti kirjas seisis, et linnavalitsus kohustab juhatajaid plakatid üles panema.»



Õunakese lasteaia juhataja sõnul helistas ta seepeale paarile kolleegile, kes samuti kinnitasid, et riputasid plakatid üles, kuna nii kõlas käsk.



«Lasteaia esindajana leian ma, et sellist survet ei tohiks meile avaldada. See on ebaeetiline,» lisas Kakkori. «Kui Tallinna linnavalitsus soovib lastevanematele eelarvekärpeid selgitada, siis tehku seda meedia kaudu.»



Õunakese lasteaia juhataja lisas, et tema isiklikku arvamust mööda on tegemist küllaltki infovaese, kui mitte öelda ebatäpse teosega.



Plakateid stendidele riputama ei kiirustanud aga mitte kõik. «Meie seda plakatit üles ei pannud, sest see on poolik tõde,» lausus Tallinna Meelespea lasteaia juhataja Ülle Ude.



Tallinna Virmalise lasteaia majandusjuhataja Kaire Kiisoni sõnul ei ole ka nemad plakatit üles riputanud. «Ma ei näe vajadust panna igasuguseid plakateid seinale,» selgitas ta.



Arvamusi on seinast seina. Tallinna Kristiine lasteaed-algkooli juhataja Helle Lumis kinnitas seevastu, et töötajad pidasid koosoleku ning otsustasid plakatid lastevanematele tutvustamiseks üles riputada. Ta ei nõustunud väitega, justkui oleks tegemist propagandaga.



«Seal on küllaltki täpne info selle kohta, mida linn tegi,» rääkis Kristiine lasteaed-algkooli juhataja. «Meile on nad (linn – toim) eelarveaukude täitmisel suureks abiks olnud.»



Kaks küsitletud lasteaiajuhatajat nentisid, et ei poolda lasteaedadesse propagandaplakatite toomist, kuid ei soostunud oma nime all rääkima. «Ma tahan vaid rahus oma tööd teha,» lausus neist üks.



Plakatil siunati ka meediat. Nii lausub seal Tallinna haridusameti juhataja Andres Pajula, et viimastel nädalatel on avaldatud ridamisi kriitilisi artikleid pealinna ja haridusameti kohta, teemaks müüdid ja oletused seoses olukorraga sealsetes lasteaedades.



Tallinna linnapea Edgar Savisaar saatis eile vastuseks postimees.ee artiklile, et plakatite ülesriputamine lasteaedadesse oli erakorraline samm, kuna lasteaiatöötajaid olevat meedias hirmutatud suure palgalangusega ja kõiges süüdistatud Tallinna linnavalitsust.



«Kõik meie katsed asju selgitada jooksid tühja,» seisab avalduses. Samuti olevat meedias iga päev linnavalitsust halvustatud ning maha vaikitud, et Tallinna pani raskesse olukorda Andrus Ansipi valitsuse 47 miljoni kroonine kärbe.



Seevastu haridusministeerium leidis, et igasugune propaganda peab lasteaedadest eemale jääma ning erimeelsused Tallinna ja riigi vahel tuleb lahendada otsesuhtluses.



«Kui Tallinna linnavalitsus leiab, et riik ei ole linnaga käitunud õiglaselt, siis tuleks pöörduda otse riigi poole, vajadusel nõuda õigust kohtust,» ütles haridusministeeriumi kommunikatsioonibüroo konsultant Asso Ladva postimees.ee-le. Tema sõnul peaks hinnangu, kas plakati näol on tegu propagandaga või mitte, andma iga plakati lugeja ise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles