Viimsi müüb tasuta saadud laeva enampakkumisel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endine sõjaväe parvlaev PVL-110 seisab praegu kasutult Miiduranna sadamas.
Endine sõjaväe parvlaev PVL-110 seisab praegu kasutult Miiduranna sadamas. Foto: Mihkel Maripuu

Viimsi vald ei osanud 2007. aastal siseministeeriumilt saadud endise piirivalvelaevaga midagi peale hakata ja pani selle nüüd enampakkumisele.


Eelmisel nädalal ilmus ajalehtedes kuulutus, et Viimsi vald müüb avalikul kirjalikul enampakkumisel parvlaeva PVL-110. Niisuguses müügis poleks ju midagi imelikku, kui mitte arvestada asjaolu, et vald ise soovis seda alust siseministeeriumilt endale kauba, ehitusmaterjalide ja muu kraami veoks Prangli saare ja mandri vahel.

Viimsi abivallavanem Endel Lepik kinnitas, et endine sõjaväe parvlaev on müügis 190 000 krooni suuruse alghinnaga ning huvilisi, nii eraisikuid kui ka firmasid, pidavat jätkuma. Pakkumiste esitamise tähtaeg on 8. aprill.

Rakendust pole


Lepik tõdes, et Viimsi pole seni leidnud parvlaevale mõistlikku rakendust. 2006. aastal taotles vald MTÜ Prangli Saarte Selts ettepanekul siseministeeriumilt parvlaeva tasuta kasutusse ja 2007. aastal oli riigikogu majanduskomisjon praami tasuta võõrandamisega ka päri.

«Kahjuks me ei jõudnud aga Prangli Saarte Seltsiga lepingu sõlmimiseni,» ütles Lepik. «Selts nõudis laeva endale tasuta üleandmist, meie soovisime aga teha nendega seitsmeks aastaks tasuta rendilepingut, mille järgi oleks selts pidanud enda kanda võtma kõik praamiga seotud remondi- ja muud kulud. Arvutuste alusel kuluks selleks umbes miljon krooni.»

Endine vallavanem Urmas Arumäe kinnitas 2007. aastal riigikogu majanduskomisjoni liikmetele, et vald suudab leida umbes veerand miljonit krooni praami sõidukõlblikuks muutmiseks. Lubaduseks see jäigi.

Prangli Saarte Seltsi juhataja Vambola Kahro ütles, et selts soovis tõesti parvlaeva tasuta üleandmist, kuid see plaan läks mingil põhjusel nässu. Rendilepingut ja suurte investeeringute tegemist ei julgenud selts enda kanda võtta, sest oli hirm, et kui võim vallas muutub, võidakse laev neilt taas ära võtta.

Enampakkumisel osalemist ei pidanud Kahro vajaliku raha puudumisel tõenäoliseks.

Viimsi abivallavanem Lepik ütles, et 1992. aastal ehitatud laeva mootorid on läbi ja alus pole kantud ühtegi laevaregistrisse. Tema sõnul on tegemist sama hästi kui vanarauaga.

Lepik lisas, et kuna laev on tasuta üle antud Viimsi vallale, siis ei saa vald seda omakorda tasuta Prangli Saarte Seltsi kasutusse anda.

«Me käitume nii, nagu piirivalveamet ja teised ametid, kes müüvad oma vara enampakkumisel, ning võidab parima hinna pakkuja,» ütles ta.

Vald ei tule üksi toime


Praegu sõidab mandri ja Prangli saare vahet Viimsi vallale kuuluv laev, mis viib üle nii inimesi kui ka vähesel määral kaupa. Kogukamate asjade vedamiseks on vaja veeteede ametilt alus tellida.

Peale selle seisab Miiduranna sadamas ka hõljuk, kuid Lepiku väitel on see nagu tuletõrjeauto, mis võetakse kasutusele vaid hädaolukorras. Näiteks 2006. aasta karmil talvel külmus Muuga laht täielikult kinni ning siis oligi peale kopteri hõljuk ainuke vahend, millega saarega ühendust pidada.

Lepiku sõnul on Leppneeme ja Pranglil asuv Kelnase sadam praegu saare ja mandri vahel laevaliikluse pidamiseks valmis, kuid Viimsi vallal pole raha korraliku parvlaeva soetamiseks. Põhjus on selles, et riik ei anna vallasisese laevaliini ülalpidamiseks piisavalt suurt dotatsiooni. Vald üksinda ei tule liini rahastamisega toime.

Samas märkis Lepik, et Leppneeme sadam on küll valmis, aga projekteerija vea tõttu on lainemurdja niisugune, et lained pääsevad sadamasse sisse ning ohustavad seal seisvaid väikelaevu ja purjekaid. Praeguseks on küll valminud projekti parandus, kuid rahapuuduse tõttu ei suuda vald lainemurdjat pikendama hakata.

Parvlaev PVL-110

•    Ehitatud 1992. aastal Liepajas
•    Pikkus 18,2 meetrit
•    Laius 5,9 meetrit
•    Süvis 1,6 meetrit
•    Veeväljasurve 58 tonni
•    Kiirus 8,6 sõlme
•    Enampakkumise alghind 190 000 krooni
Allikas: Viimsi vallavalitsus

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles