Kohus ei rahuldanud Margo Reiska kaebust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Margo Reiska.
Margo Reiska. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna halduskohtule esitatud kaebuses taotles Reiska Tallinna munitsipaalpolitsei ameti tema teenistusest vabastamise käskkirja tühistamist ning tema teenistusse ennistamist ja teenistusest sunnitult  puudutud aja eest kompensatsiooni väljamõistmist. Kohus seda kaebust ei rahuldanud.

Reiska  leidis oma kaebuses, et käskkiri on õigusvastane, kuna distsiplinaarkaristus on määratud ajal, mil tema teenistussuhe oli peatunud, talle käskkirjas ette heidetud distsiplinaarsüütegude toimepanemine ei ole tõendatud ning mupo ei taganud talle õigust olla ärakuulatud. Pealegi on käskkiri motiveerimata ja kaalutlusvigadega.

Kohus ei nõustunud ühegi Reiska etteheitega. Sealjuures leidis kohus, et Reiska  süü mõlema distsiplinaarsüüteo toimepanemises on asjas kogutud tõenditega leidnud kinnitamist.

Reiskale on käskkirjaga süüks pandud kahte süütegu. Esiteks juhtis ta sõidukit joobeseisundis, millega diskrediteeris mupot ja mille mupo on kvalifitseerinud kui vääritu teo. Teiseks kasutas Reiska mupo ametisõidukeid teenistusvälisel ajal erahuvides, omamata selleks mupo juhataja luba ja rikkudes seeläbi ametisõidukite kasutamise korra nõudeid, mida mupo on käsitlenud teenistuskohustuste jämeda rikkumisena.

Kohus jagas mupo seisukohta, et Reiska ametisse jätmine annaks avalikkusele ja teistele ametnikele ilmselgelt ebaõige signaali ning tekitaks väära arusaamise, et alkoholijoobes sõiduki juhtimine ameti juhataja asetäitja poolt on avalikus teenistuses väheolulise tähtsusega ning aktsepteeritav.

Kohus leidis samuti, et Reiskale oli kogu distsiplinaarjuurdluse vältel tagatud õigus olla ärakuulatud ning mupo on käskkirja piisavalt põhistanud nii faktiliselt kui ka õiguslikult, toonud välja asjakohased kaalutlused, mistõttu käskkiri vastab sellekohasele haldusaktile esitavatele sisu- ja vorminõuetele. Määratud karistus on proportsionaalne Reiska poolt toime pandud distsiplinaarsüütegudega. Neil asjaoludel jättis kohus Reiska kaebuse rahuldamata.

Otsuse peale võib 30 päeva jooksul alates tänasest esitada apellatsioonkaebuse vahetult Tallinna ringkonnakohtule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles