Herkel: ainsa valimisringkonnaga otsustab valimistulemuse lausreklaam

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised.
Valimised. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikogu liige Andres Herkel märgib oma ajaveebis, et kui omavalitsuse valimiste ajal on Tallinnas vaid üks valimisringkond, jäävad täielikult varju linnaosade probleemid ja tulemuse otsustab lausreklaam.

«Enam pole kandidaatidel mõtet teha individuaalset tööd valijatega. Tallinn on liiga suur - oma tänava või asumi probleemidega tegelemine ei too poliitikule vähimatki kasu, noorte ja tarmukate esiletõus sisulise tööga lakkab,» kirjutab Herkel.

Ta leiab, et sel juhul otsustab tulemuse lausreklaam, valimised muutuvad veel enam iluduskonkursiks, kus järjest suuremat rolli mängivad reklaamifirmad ja eneseupitamiseks panustatud raha.

«Kui Tallinn on suur valimisringkond, siis muutuvad erakonnad väga liidrikeskseks. Nähtav on üks tippkandidaat ja ta lähimad soosikud. Selle tagajärjel kannatab poliitika laiapõhjalisus ning edu ei sõltu isiklikust pühendumisest,» kirjeldab Herkel.

Samuti ennustab ta, et sel juhul hakkavad erakonnad ja nende liidrid konstrueerima suuri vastasseise. «Selle asemel, et tegeleda kommunaalprobleemidega Kalamajas või Pelgulinnas, tundub palju ahvatlevam keskenduda pronkssõduri-sarnastele probleemidele, mille osas ühiskond teravalt lõheneb.»

«Kui Tallinn on suur valimisringkond ja mandaate jagatakse 60-80, siis on see oluliselt erinev senisest Eesti valimispraktikast, kus mandaate ringkonnas on ligi suurusjärgu võrra vähem. Valijad ei jõua ülipikki erakonnanimekirju läbi lugeda ning edu saadab neid, kes on nimekirjas kas esimese 15 või viimase 5 hulgas,» arvab Herkel.

Kokkuvõttes leiab ta, et selle tagajärjel kaotavad nii valijad kui ka kõik Eesti erakonnad - kaasaarvatud Keskerakond. Poliitika kvaliteet langeb veelgi, manipuleerimise osakaal kasvab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles