Jana Kask hoiatab noori dokumendivõltsimise eest

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jana Kask dokumendi võltsimise vastasel infokandjal.
Jana Kask dokumendi võltsimise vastasel infokandjal. Foto: Politsei

Politsei korraldab juba teist aastat koostöös kodakondsus- ja mmigratsiooniameti ning AS G4S-iga noortele mõeldud sotsiaalkampaaniat «Ole oma nägu!», mille käigus selgitatakse noortele isikut tõendava dokumendi võltsimise ja kuritarvitamisega kaasneva seaduserikkumise tõsidust ja võimalikke tagajärgi.


«Noored ei teadvusta endale siiani dokumendi võltsimise ja võõra dokumendi kasutamisega seotud tagajärgi. Tihtilugu mõeldakse ainult õhtul klubisse pääsemisele. Meie eesmärk on panna noored mõistma, et sellest jamast, millesse nad oma teoga sattuda võivad, on väga raske pääseda,» ütles Põhja prefektuuri preventsioonitalituse komissar Kristel-Liis Kaunismaa.

Juba teist korda korraldatava projekti raames jagab politsei ID-kaardi suuruseid infokandjaid, millel kirjeldatakse isikut tõendava dokumendiga seotud rikkumisi ja nendega kaasnevaid karistusi. Tähelepanu äratamiseks ehib infokandjaid popstaar Jana Kase pilt.Valminud on ka plakatid, mis pannakse üles kõikidesse Tallinna kesklinna ööklubidesse, samuti noortekeskustesse ning koolidesse.

2007. aastal registreeris Põhja politseiprefektuur 172 alaealise poolt sooritatud dokumendi võltsimist. Eelmisel aastal vähenes võltsimiste arv 81 juhtumile.

«Kuigi rikkumised on vähenenud, on probleem endiselt levinud. Eelmisel aastal korda läinud projekti põhjal otsustasime seda tänavu jätkata. Usun, et lauljanna ja saate «Eesti otsib superstaari» võitja Jana Kask, kes tänavu meie plakatitel on, aitab tugeva ning iseteadliku noorena seda kampaania sõnumit hästi edastada,» ütles komissar.

Politsei soovitab noortel enne isikut tõendava dokumendi võltsimist hoolikalt järele mõelda. Võõra dokumendi kasutamine, võltsimine ja ka enda dokumendi teisele kasutada andmine on kriminaalkorras karistatav.

Selle eest võidakse inimest karistada rahatrahvi või kuni viie aasta pikkuse vangistusega. Peale selle võib karistusregistrisse kandmine saada inimesele tulevikus takistavaks teguriks välisriikidesse pääsemisel ning riigisektorisse tööle asumisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles