Tallinna linnavalitsus peab lasteaedades propagandasõda

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palju kära tekitanud plakat, mida linnavalitsus nimetab infoleheks.
Palju kära tekitanud plakat, mida linnavalitsus nimetab infoleheks. Foto: Peeter Langovits.

Linnavalitsuse käsul on kõigis Tallinna lasteaedades seinale kleebitud plakatid, mis põhjavad vabariigi valitsust eelarvekärbete eest ja kiidavad Tallinna võimu, mis siluvat usinalt valitsuse tegematajätmisi.


«Hommikul last lasteaeda viies leidsin rühma seinalt suure plakati, mille pealkiri oli umbes «Hoiduge kollastest valedest». Teksti ma läbi ei lugenud, kuid juba esimeses lõigus oli juttu, kuidas Eesti Vabariigi Valitsuse tegevuse tagajärjel on Tallinna lasteaiad jäänud ilma 47 miljonist kroonist. Alla oli kirjutatud Tallinna linnavalitsus. Mina arvasin siiani, et haridusasutusi ei kasutata valimisreklaami edastamiseks,» ütles üks Postimees.ee poole pöördunud lapsevanem.

ERR Uudistele rääkis üks lapsevanem, et selline plakat kaunistab ka näiteks Sikupilli lasteaia seina. Lasteaia juhataja olevat lapsevanemale öelnud, et see kästi tal üles panna.

Ka ühe lasteaia õpetaja kinnitas Postimees.ee'le, et juhataja jagas koosolekul töötajatele kollased plakatid laiali, et need üles riputataks. «Ausalt öeldes päris mitmed kirtsutasid nina, et sellist asja seinale ei tahaks panna,» ütles õpetaja.

Tallinna haridusameti infospetsialist Leini Jürisaar hiilis kõrvale küsimusest, kas plakatite ülespanemine oli lasteaedadele kohustuslik või vabatahtlik, vastates, et see oli vajalik.

Jürisaare sõnul valmisid plakatid linnavalitsuse tellimusel ning need polevat mitte propagandistlikud trükised, vaid tegemist olevat infolehega, mille kaudu linnavalitsus pöördus lasteaialaste vanemate poole. «Selle eest tasumiseks ei ole kasutatud haridusameti eelarvelisi vahendeid,» kinnitas Jürisaar.

Niisuguste materjalide eksponeerimine lasteaedades ei ole haridusameti hinnangul probleem, sest tegemist polevat poliitilise reklaami, vaid linnavalitsuse infolehega lapsevanematele ja õpetajatele.

Tallinna volikogus opositsioonis oleva Reformierakonna fraktsiooni esimees Remo Holsmer nimetab «infolehtede» levitamist pretsedendituks ja häbituks riigivastaseks tegevuseks.

«Selle asemel, et kulutada energiat teiste mustamisele, tuleks linnavalitsusel keskenduda rahaasjade korda tegemisele. Linnavalitsuse prioriteedid on totaalselt paigast ära - lasteaiad sunnitakse säästurežiimile, samal ajal aga korraldatakse uusi laulukonkursse, eraldatakse 200 000 krooni raamatu välja andmiseks, ostetakse endale eetriaega televisioonis ja tegeletakse muude «ülivajalike toredustega». Minul tekib küll küsimus, miks peaksid inimesed tahtma maksta makse Tallinna linnaeelarvesse, kui selle rahaga nii hoolimatult ja pillavalt ringi käiakse,» ütles Holsmer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles