Vaid õpilaste arv koolidele sulgemisotsust ei kuuluta

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Ehkki Tallinna koolivõrgu arengukava töörühm on seisukohal, et koolide gümnaasiumiastme jätkusuutlikkuse alampiiriks peaks olema umbes 180-200 õpilast, ei tähenda see, nagu hakataks sellest vähemate õpilastega gümnaasiumiastmeid automaatselt sulgema. Milliseid koole täpsemalt sulgemine ootab, pole esialgu arutatud.

Praegu õpib alla 180 lapse enam kui pooltes pealinna 51 gümnaasiumist ning gümnaasiumiastmete vähendamist Tallinnas umbes poole võrra pidas haridusameti juht Andres Pajula Postimehega rääkides ka loogiliseks.

Aga väiksema arvuga koolide seast leiab näiteks ka Prantsuse lütseumi (158), Inglise kolledži (160), Tallinna kunstigümnaasiumi (130), Pirita majandusgümnaasiumi (150), Tõnismäe reaalkooli (156), Kadrioru Saksa gümnaasiumi (172) jpt. Mismoodi täpsemalt otsuseid langetama hakatakse, ei osanud Pajula praegu täpsustada.

«Selge, et kui me räägiksime näiteks Prantsuse lütseumi puhul mingist sulgemisest, poleks see tõsiseltvõetav jutt,» ütles ta, et ainult õpilaste arvu põhjal mingeid järeldusi tegema ei hakata.

«Kuid riik on kehtestanud teatud nõuded, nagu kohustuslikud kolm õppesuunda jne. Seetõttu töörühm arutas, kuidas on võimalik seadust täita ja teisalt õppetegevust linnas korraldada. Konkreetselt seda, kas, kui palju ja milliseid koole suletakse, ei ole komisjon arutanud,» sõnas Pajula.

Haridusameti juht rõhutas, et praegu ei ole veel teada, mismoodi koolide arendamine arengukavva kirja saab. «Kui me meenutame, siis ka eelmises koolide arengukavas olid kriteeriumid kirjas, aga kogu tegevus täpselt nende järgi siiski toimuma ei hakanud, konkreetsete koolide sulgemise otsustas volikogu,» rääkis Pajula.

Tema sõnul tuleb koolide puhul arutada ka seda, kas ja kui palju oleks uusi koole juurde vaja ehitada. «Põhiküsimus on täna selles, kas kõik koolihooned, mis täna kasutuses, on meile ka järgmistel perioodidel vajalikud.»

Ka päris uute gümnaasiumide rajamist on töörühm arutanud. Siin pole Pajula sõnul otseselt piiranguid ega eelistusi – võimalus puhas gümnaasium oleks teha ükskõik millisesse linnaossa.

«Seda tegime juba päris arutelude algul selgeks, et kui põhikoolikohad peavad olema kodu lähedal, siis gümnaasiumihariduses on õpilased juba võimelised liikuma ning Tallinn ei ole nii suur, et asukoha järgi peaks siin valikuid tegema,» rääkis Pajula. Teisalt tõdes ta, et igale poole pole mõtet gümnaasiume teha, tarvis on vaadata ka logistikat.

Töörühm esitab Tallinna koolivõrgu arengukava aastateks 2013-2021 linnavalitsusele lähiajal, linnavolikokku arutamiseks peaks see jõudma oktoobrikuus.

Tallinna abilinnapea Mihhail Kõlvart teatas küll Raepressi kaudu, et linnavalitsus seisab selle eest, et koolivõrku ei lõhutaks, ent Postimehe täpsustavatele küsimustele, mida ta arvab väikeste gümnaasiumiastmete sulgemisest ja selle arvelt põhikoolikohtadele ruumi loovutamisest, ei jõudnud ta kahe päeva jooksul paraku vastata.

Õpilaste arv Tallinna koolide gümnaasiumiastmetes (10.-12. klassides)

Tallinna Ranniku gümnaasium (0)

Tallinna 37. keskkool (11)

Tallinna Heleni Kool (13)

Tallinna Paekaare gümnaasium (17)

Karjamaa gümnaasium (23)

Tallinna Juudi kool (47)

Tallinna Sikupilli keskkool (57)

Tallinna Pae gümnaasium (63)

Lasnamäe üldgümnaasium (65)

Tallinna Mahtra gümnaasium (69)

Liivalaia gümnaasium (73)

Haabersti Vene gümnaasium (80)

Tallinna Juhkentali gümnaasium (90)

Lasnamäe Vene gümnaasium (103)

Tallinna Järveotsa gümnaasium (103)

Tallinna Laagna gümnaasium (104)

Tallinna Kristiine gümnaasium (111)

Tallinna Kesklinna vene gümnaasium (119)

Tallinna Pääsküla gümnaasium (120)

Tallinna Kuristiku gümnaasium (123)

Tallinna Mustamäe humanitaargümnaasium (126)

Tallinna 53. keskkool (129)

Tallinna kunstigümnaasium (130)

Ehte humanitaargümnaasium (131)

Tallinna Läänemere gümnaasium (132)

Tallinna Õismäe vene lütseum (144)

Tallinna Mustjõe gümnaasium (148)

Tallinna Mustamäe reaalgümnaasium (149)

Pirita majandusgümnaasium (150)

Tallinna Linnamäe vene lütseum (150)

Tallinna humanitaargümnaasium (152)

Tallinna Tõnismäe reaalkool (156)

Tallinna Prantsuse lütseum (158)

Tallinna Õismäe gümnaasium (158)

Tallinna Inglise kolledž (160)

Lasnamäe gümnaasium (170)

Kadrioru Saksa gümnaasium (172)

Pelgulinna gümnaasium (172)

Tallinna Mustamäe gümnaasium (183)

Tallinna tehnikagümnaasium (185)

Tallinna Lilleküla gümnaasium (194)

Tallinna Arte gümnaasium (198)

Jakob Westholmi gümnaasium (207)

Tallinna Saksa gümnaasium (212)

Tallinna Nõmme gümnaasium (217)

Tallinna ühisgümnaasium (230)

Vanalinna hariduskolleegium (285)

Tallinna 21. kool (302)

Tallinna reaalkool (320)

Tallinna 32. keskkool (356)

Gustav Adolfi gümnaasium (429)

Allikas: haridus.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles