Mupo ja Põhja prefektuuri politseinike ühisreidil tabati viis piraattaksot

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piraattaksod Tallinna kesklinna sadamas.
Piraattaksod Tallinna kesklinna sadamas. Foto: Arno Mikkor

Möödunud nädala lõpul korraldasid mupo ja Põhja prefektuuri politseinikud ühise reidi piraattaksode tabamiseks. Vahele jäi viis piraati.

Nelja tunni jooksul toimunud kontrolli käigus tabati viis taksoveo sõidukikaarti mitteomavat ja ebaseaduslikult taksoteenust pakkuvat juhti.

Reidil osalenud mupo menetlusosakonna vaneminspektori Pavel Pantšenko sõnul pakutakse teenust valdavalt öötundidel ning tüüpilised kohad, kus piraattaksod oma teenust pakuvad, on ööklubid ning vanalinna toitlustus- ning lõbustuskohad.

«Enamus tabatutest on meile varasemast ajast tuttavad isikud, kes on korduvalt väärteomenetluse käigus karistada saanud,» ütles Pantšenko. «Juhtidel on oma nipid, millega klienti meelitada.»

Taksopiraadid töötavad tavaliselt kas ilma plafoonita või kinnitavad taksotunnust matkiva tunnuse autole ebaseaduslikult, toimib ka omavaheline mobiilside ja muud leidlikkusele viitavad võimalused. Seega on piraattaksojuht leidlik ning seaduslikes piirides teda tabada on keeruline.

Lisaks sattus politseinike tähelepanu alla 5-6 arvatavat illegaalselt töötavat taksot, kuid väärteotunnuste puudumise tõttu ei olnud võimalik nende suhtes väärteomenetlust alustada.

«Üldiselt on piraattaksosid palju rohkem kui me igapäevaselt näeme. Meil on isegi suured taksopiraatide firmad, kes eetri kaudu töötavad,» ütles mupo juhataja Monica Rand.

Mupo teavitab, et taksopiraatide vastu ei aita üksi politsei poolne kontroll ja trahvimine, ka tavakodanik peab loobuma ebaseaduslikult pakutavast taksosõidust. Enne taksoteenuse kasutamist tuleb kontrollida, kas sõidukil on kõik taksotunnused - plafoon kirjega «Takso», hinnakirjad parempoolse tagaukse aknaklaasil ja armatuurlaual paremal pool ning printeriga ühendatud taksomeeter esipaneelil. See on kindel tunnus, et tegemist on seadusliku teenuse pakkujaga.

Selleks, et parandada taksosõidu turvalisust ja kvaliteeti, vajab korrakaitse tavakodaniku abi. Ainult koostöös on võimalik lokkavale piraatlusele piiri panna. Seega kutsub mupo kõiki Tallinnas taksoga sõitjaid üles kasutama vaid ametlikku taksoteenust. Kahtluse korral on inimestel võimalus kontrollida taksot majandustegevuse registri kaudu aadressil http://mtr.mkm.ee/default.aspx?s=otsi_auto.

«Kahtluse korral palume helistada mupo infonumbril 14410 ja võimalikult täpselt kirjeldada kahtlusalust autot, ütelda sõiduki registrinumber ning asukoht,» ütles Rand.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles