Prostituudi kuine sissetulek jääb 1000 euro kanti

Madis Filippov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eurod.
Eurod. Foto: Tairo Lutter

Tervise Arengu Instituudi uuringust selgub, et Tallinna prostituutide kuusissetulek ulatub kuni 10 000 euroni, mis on siiski erandlik. Väikseim summa, mis prostituut kliendi teenindamise eest endale sai, oli 10 eurot.

Tervise Arengu Instituut viis 2011. aastal teistkordselt läbi nakkuste ja riskikäitumise levimust mõõtva uuringu Tallinna prostitutsiooni kaasatud naiste hulgas. Raportis on kasutatud 210 Tallinna prostitutsiooni kaasatud naise andmeid.

Neil paluti öelda sissetulek, mis saadi kätte kõigist allikatest, ka sotsiaaltoetused, vanematelt saadud toetus jms. Oma sissetuleku suuruse avaldas 53 protsenti prostituutidest.

Selgus, et küsitlusele eelnenud kuu sissetuleku mediaan on 1000 eurot, mis tähendab, et pooled prostituudid saavad sellest vähem, pooled rohkem. Vastajate sissetulek varieerus vahemikus 0 (3 vastajat) kuni 10 000 (1 vastaja) eurot kuus.

Kuus sai 500 ja vähem eurot 42 vastanut ning 501-1999 eurot sai 47 vastanut. 2000 eurot ja enam sai kätte 43 Tallinna prostituuti.

Uuritavatelt küsiti andmeid ka selle kohta, kas nad jagavad seksi eest saadud tasu, kellele nad peavad maksma ning millise summa nad endale saavad. Tasu jagamise proportsioone uuriti küsitlusele eelnenud 30 päeva kohta. Vastavalt selle perioodi andmetele saavad umbes pooled prostitutsioonile kaasatud naistest kogu tasu endale. 41 protsenti saab seksi eest saadud rahast üle 50 protsendi endale.

Summa, mida saadakse kliendilt seksi eest, jagatakse enamasti bordelli või korteri omanikuga. Neid nimetas 85 protsenti prostitutsioonile kaasatud naistest, kes peavad osa oma teenitud rahast ära andma. Veidi rohkem kui kümnendik jagab seksi eest saadud tasu auto- või taksojuhiga.

Viimasel korral kliendiga seksuaalvahekorra eest endale saadud tasu oli nõus avalikustama 90 protsenti küsitlutest. Viimaselt kliendilt endale saadud tasu mediaan on 50 eurot. Minimaalne summa, mis endale saadi, oli 10 eurot (2 prostituudi puhul) ning maksimaalselt teeniti kliendi pealt 400 eurot (1 prostituut).

Prostitutsioonile kulunud ajaga seoses uuriti andmeid küsitlusele eelnenud 30 päeva kohta. Eestis on ametlikuks töönädala pikkuseks 40 tundi. Prostitutsioonile kaasatud naiste hulgas moodustavad suurima grupi (41 protsenti) need, kes tegelesid seksi müümisega eelmise kuu jooksul nädalas üle 40 tunni.

94 protsenti neist ütleb, et see on tundide hulga poolest tavapärane kuu. Teise suurema grupina tulevad esile need, kes tegelevad prostitutsiooniga nädalas alla 10 tunni – 28 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles