Petised voldivad bussipileteid sadadeks tasuta sõitudeks

Urmas Seaver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piletipettuse elluviimiseks on vaja talongi ots parajal määral ära voltida, kindlustamaks, et elektroonilise kompostri märge jääb just pileti kilejase osa peale. Sealt on võimalik kompostri jäetud kuupäeva ja kellaaega kas või näpuga mõne hetkega maha nühkida ning piletile mingeid jälgi ei jää.
Piletipettuse elluviimiseks on vaja talongi ots parajal määral ära voltida, kindlustamaks, et elektroonilise kompostri märge jääb just pileti kilejase osa peale. Sealt on võimalik kompostri jäetud kuupäeva ja kellaaega kas või näpuga mõne hetkega maha nühkida ning piletile mingeid jälgi ei jää. Foto: Toomas Huik

Tallinna ühistranspordis on ühe sõidutalongiga võimalik sõita lõpmatu arv kordi, kui kindlal moel volditud tavapiletit komposteerida elektroonilises kompostris, sest tehtud märget saab talongilt hõlpsalt kustutada.



Pettuse võti seisneb selles, et pileti ülaosast umbes 2,5 sentimeetri kaugusel jookseb risti üle talongi ligi poole sentimeetri laiune kilejas riba.



Pileti otsa umbes kahe sentimeetri kauguselt ära voltides saab kindlustada, et elektrooniline komposter lööb kuupäeva ja kellaaja just sellele kilejale ribale.



Selle pealt on aga märget võimalik hõlpsasti ka näpuga maha hõõruda ning pilet on kasutamiseks uuesti valmis. Kui aga piletit ära ei voldi, lööb komposter kuupäeva ja kellaaja pileti paberist osale.



Märgista kuhu tahad


Postimees hakkas asja uurima pärast seda, kui toimetusse saabus vihje, kus kirjeldati, kuidas inimesed kasutavad ühissõidukites korduvalt üht ja sama piletit. Tallinna ühistranspordis sõidu eest tasumise kord seda ei reguleeri, kus komposteerimise märge piletil olema peab.



Ühistranspordi küsimustega tegelev Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli ütles eile, et pole sellisest pettusest midagi kuulnud. Ta märkis, et elektroonilised kompostrid on mõeldud tunnipiletite jaoks ning mehaanilised kompostrid tavapiletite jaoks, kuid tunnistas, et kontrolörid aktsepteerivad ka elektroonilise kompostri tehtud märget tavatalongile.



«Kui sellist asja tõesti tehakse, tuleb nuputama hakata, mida ette võtta,» lisas abilinnapea.


Piletikontrolliga tegeleva Tallinna munitsipaalpolitsei ameti juhataja Kaimo Järvik märkis, et kontrolörid on tõepoolest sattunud üksikutele juhtudele, kus elektroonilise kompostri märge on talongi kilejase osa peal. Ta lausus, et inimest trahvida selle eest ei saa.



Järviku sõnul on munitsipaalpolitsei sellisest pettusest kuulnud ja väidetavalt on seda kasutatud juba mõnda aega. «Samas on need harvad juhud, selle kasutajaid pole palju ja see pole nii põlev asi,» põhjendas ta, miks linnaametnikud pole seni midagi ette võtnud.



Võtavad asja käsile


Järvik lubas asjast nüüd transpordiametiga rääkida.



«Arvan, et nad täiendavad seda seadet,» märkis ta. «Ma tean, et tehakse igasuguseid trikke, et mitte piletit osta või et saada piletit korduvalt komposteerida. Eks see maailm ole ikka kontrollijatest sammukese võrra ees, ja nii on see igas eluvaldkonnas.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles