Uus omanik kavandab Kosmosesse IMAX-kino

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kino Kosmos.
Kino Kosmos. Foto: Liis Treimann

Kino Kosmos tulevik on segane. Eile teatas kinohoonet rentiv Forum Cinemas, et kino läheb 1. novembrist nii-öelda talvepuhkusele ja peatab ajutiselt filmide näitamise. Kino omanik aga uurib võimalusi avada seal IMAX-kino.


Forum Cinemas AS-i tegevjuht Kristjan Kongo kinnitas Postimehele, et ettevõte ei kavatse mingil juhul Kosmoses tegutsemist lõpetada. «Meie plaan on pärast pausi kindlasti oma tegevust seal jätkata. Niinimetatud talvepuhkuse ajal analüüsime põhjalikult, missuguse programmiga seda teha, milliseid filme seal näidata või missugust meelelahutust seal veel võiks pakkuda. Praegu tegutseb Kosmos küll kahjumiga, aga see ei tähenda, et me kavatseksime seal kino näitamisest loobuda,» ütles Kongo.

Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitseameti osakonnas käisid hiljuti aga Kosmose omaniku esindajad, kes tahavad seal avada IMAX-kino. Muinsuskaitsjate hinnangul oleks tegemist väga hea lahendusega, sest see ei nõua kinosaalis olulisi ümberehitusi.

«IMAX on selline laiekraankino, mille puhul praegune kinoekraan tehakse 22 meetri laiuseks.
Kinosaali keskele 1990. aastatel paigaldatud istmed viiakse saalist välja, sinna tulevad uued istmed. Kõik muu jääb põhimõtteliselt samaks. Muinsuskaitse seisukohalt eriti tore on see, et nad tahavadki sinna retro-interjööri teha, nii nagu see vanasti oli,» rääkis muinsuskaitse osakonna peaspetsialist Artur Ümar.

Tema sõnul paistis kinoomanikel asjaga tõsi taga olema. Pidi olema juba Kanada inseneridega kokku lepitud, et nood tulevad tehnikat paigaldama niipea, kui projektil on kõik kooskõlastused olemas. «Kultuuriväärtuste ametiga projekt veel ametlikult kooskõlastatud pole, aga asi on viimaste pulkadeni läbi arutatud,» lausus Ümar.

Kongole on selline plaan täielikuks üllatuseks. «Meil on praegu kehtiv tähtajatu rendileping. Selle ülesütlemine võtaks kuid ja omanik pole sellist soovi avaldanud,» kinnitas ta.

Käesoleva aasta alguses müüs Tallinna linn kino Kosmos kinnistu Iron Capital OÜle, kes pakkus enampakkumisel kinnistu eest 770 001 eurot. Avalikule kirjalikule enampakkumisele pandud kinnistu alghind oli 767 000 eurot. Kinnistu pindala on 5923 ruutmeetrit, ärimaa sihtotstarbega kinnistul paikneb arhitektuurimälestiseks tunnistatud kinohoone. Kinohoone on koormatud tähtajatu üürilepinguga Forum Cinemas AS-i kasuks.

OÜ Iron Capital on Olga Revyakina ja Evgeni Mulyukov. Iron Capital oli krediidiinfo andmetel registreeritud kurikuulsal Tallinna vanalinna aadressil Kooli 1/3, kuhu registreeriti elamislubade skandaali segatud firmad. Eelmise aasta lõpu seisuga oli samas majas registreeritud kokku 78 firmat, mis kuuluvad Venemaa ja teiste endiste liiduvabariikide miljonäridele. Nende isikute seas on ka Mulyukov.

Elamislubade skandaal lahvatas mullu detsembris, kui ETV saatest «Pealtnägija» selgus, et IRLi liikmed, toonane riigikogu liige Indrek Raudne, tema kolleeg Siim Kabrits ja Tallinna volikogu liige Nikolai Stelmach omavad Tallinna vanalinnas korterit, kuhu on oma firmad registreerinud 147 rikast ja ülirikast kodanikku, kes pärit peamiselt Venemaalt.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles