Ringmaa mõisteti 15 aastaks vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Märt Ringmaa
Märt Ringmaa Foto: Peeter Langovits

Harju maakohus tunnistas täna Märt Ringmaa süüdi lõhkeseadeldise ebaseaduslikus käitlemises, mõrvakatses ja kelmuses, ning mõistis talle lõplikuks karistuseks 15 aastat vangistust.

Karistuse kandmise alguajaks loetakse Ringmaa vahistamise päev 11. november 2005, vahendas maakohtu pressiesindaja.

Ringmaa mõisteti süüdi 11. aprillil 2001 Tallinnas Punane tänav 15 klaastaara kioski juurde lõhkeseadeldise paigaldamise episoodis, 19. novembril 2003 Tallinnas Pae tänav 23 maja 1. korruse trepikotta lõhkeseadeldise toimetamise episoodis ning Tallinna Pensioniametile ebaõigete andmete esitamises.

Muudes süüdistuse episoodides mõisteti Märt Ringmaa õigeks.

Kohtuotsusele edasikaebamise soovist peab menetlusosaline teatama kirjalikult Harju maakohtule seitsme päeva jooksul alates otsuse resolutiivosa kuulutamisest.

Motiveeritud kohtuotsus on menetlusosalistele kättesaadav 13. aprillist 2009 Harju maakohtu kantselei kaudu.

Märt Ringmaa ise nimetas kohtuotsust justiitsroimaks ning ütles, et otsus oli talle arusaadav ning ta teadis seda ette juba kolm aastat, neli kuud ja kaksteist päeva.

Tsiviilhagiga mõisteti Ringmaalt välja riigi kasuks välja 20 255 krooni, sundraha 10 875 krooni, riigi poolt määratud advokaadile makstav tasu 10 000 krooni ning kohtuekspertiisi kulud.

Riigiprokurör Margus Kurm taotles Ringmaale liitkaristuseks eluaegset vangistust.

Riigiprokurör pidas tõendatuks Ringmaa süüd kõigi plahvatuste toimepanemises, s.o nii lõhkeseadeldiste valmistamises kui ka nende sündmuskohale toimetamises.

Eluaegse vangistuse taotlemise põhjenduseks tõi riigiprokurör väite, et nende plahvatuste puhul on tegemist kõige ohvriterohkema kuritegude seeriaga Eesti ajaloos. Ka peab riigiprokurör tõendatuks Ringmaa süüd kelmuses ja taotleb selle eest Ringmaale 3-kuulist vangistust, mis loetakse kaetuks raskema karistuse ehk eluaegse vangistusega.

Ringmaa kaitsja Urmas Simon nõustus süüdistuse selle osaga, mis puudutab pensioniametile valeandmete esitamist, väites, et ka Ringmaa ise on end selles kuriteos süüdi tunnistanud.

Kõigis muudes süüdistuse punktides palus Simon oma kaitsealune süü tõendamatuse tõttu õigeks mõista, väites, et selles rajaneb süüdistus mitte faktidel, vaid süüdistaja ja ekspertide arvamustel ning oletustel.

Oma viimases sõnas leidis Ringmaa, et süüdistuses esitatud tõendid ei võimalda teda süüdi mõista.

Ringmaa rõhutas, et ta on end puhtsüdamlikult süüdi tunnistanud vaid kelmuses, mingeid lõhkeseadeldisi ta valmistanud ega kuhugi toimetanud ei ole.

Süüdistuse kohaselt korraldas Ringmaa aastatel 1998-2005 11 plahvatust, milles hukkus 7 ja sai vigastada 6 inimest, varalist kahju tekitati plahvatustega üle 7 miljoni krooni. Kaks plahvatust jäid katse staadiumisse, kuna lõhkeseadeldis ei plahvatanud.

Veel süüdistatakse Ringmaad pensioniametile valeandmeid sisaldava tööraamatu esitamises. Selle alusel maksti Ringmaale 2001. aasta maist kuni 2005. aasta novembrini alusetult vanaduspensioni kokku 20 255 krooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles