Tallinna koolid saavad elektroonilise õpilaspileti

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gustav Adolfi gümnaasiumis kasutusel oleva elektroonilise õpilaspileti näidis.
Gustav Adolfi gümnaasiumis kasutusel oleva elektroonilise õpilaspileti näidis. Foto: Peeter Langovits.

Tallinn soovib peagi rakendada kõigis oma koolides ühtse elektroonse õpilaspileti, millega saab tasuda koolilõuna eest või avada uksi ning mis võib vähendada ka laste koolist puudumisi.


Haridusamet kuulutas välja riigihanke e-õpilaspileti jaoks vajaliku infosüsteemi väljatöötamiseks, kirjutas Pealinn. Kava kohaselt avab uudne õpilaspilet koolihoone välisukse ja fikseerib õpilase saabumise ja lahkumise aja. Nii on õpetajatel ja lapsevanematel parem ülevaade laste kooli jõudmisest ja sealt lahkumisest.

Õpilaspiletiga saab raamatukogust raamatuid laenata, teha koopiaid, registreerida oma sööklaskäik ja tasuda koolilõuna eest. Samuti avab see õpilase isikliku koolikapi. Veel täidab õpilaspilet ühistranspordis sõidupileti funktsiooni, lisaks pääseb sellega kooli spordirajatistesse ja ringidesse.

Haridusamet loodab aasta lõpus rakenda e-õpilaspileti esimesena Reaalkoolis ja Ühisgümnaasiumis. «Reaalkool osales tulevikukooli programmis ja ühisgümnaasium renoveeriti hiljuti arvestades võimalusega, et tulevikus võib seal e-õpilaspilet rakenduda,» põhjendas koolivalikut haridusameti üldhariduse osakonna juhataja Viivi Lokk.

Reaalkooli direktor Gunnar Polma ütles Pealinnale, et ootab juba uudset õpilaspiletit. «Pole mõtet igal aastal tohutut hulka õpilaspileteid allkirja andmisega pikendada, kui allkirja on väga lihtne võltsida,» lausus ta.

Polma sõnul muudaks e-õpilaspilet kooli turvalisemaks. «Õpilased peavad end kooli tulekul kaardiga registreerima ja võõrad enam nii lihtsalt kooli sisse ei pääse,» rääkis direktor.

Ka ühisgümnaasiumi haldusdirektor Ivo Kappet möönis, et kaardisüsteemil on palju häid külgi. «Puudumiste kontroll muutub kiiremaks. Võib teha näiteks nii, et teave õpilase puudumisest jõuab automaatselt tema vanemani. Lisaks võiks kaarti kasutada maksevahendina koolilõuna eest tasudes ja kooli puhvetis, hiljem esitab kool lihtsalt vanematele arve,» rääkis Kappet.

Praegu on e-õpilaspilet Gustav Adolfi Gümnaasiumis, mis kasutab seda omal algatusel juba üle kolme aasta. Kooli direktoril Hendrik Aguril on kaardi kohta öelda vaid kiidusõnu. «Kooli igapäevaelust on parem ülevaade ja kaart tekitab oma kooli tunde,» nentis Agur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles