Leivapäeval peksis reht iidvana masin

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pühapäeval Rocca al Mares Eesti vabaõhumuuseumis peetud leivapäeval sai näha ka ehtsat traktori jõul töötavat rehepeksumasinat.


Masin muudkui mürises ning kui vili ülevalt sisse puistati, siis tulid ühest otsast välja õled, teisest otsast aga pudenesid sinna seotud kottidesse puhtad viljaterad.

Heino Prosti põllutöömasinate muuseumist pärit masin Thermanius on ehitatud 1930. aastatel. «See masin toodi mulle õue peale 1948. aastal. Masin oli külili, kui ta kohale veeti, ja igatpidi lagunenud. Pidi lammutamisele minema, aga ma küsisin endale,» meenutas järgmisel kevadel 80aastaseks saav Prost.

Masina puidust kere tuli peaaegu täielikult uus teha ning sees olevad keerukad mehhanismid vajasid samuti kõvasti putitamist. Aga Prost tegi masina korda ning sellega sai veel samal aastal pekstud 42 talu vili.

Tänaseks on rehepeksumasinast ja seda käitavast 1933. aastal välja lastud traktorist Deering saanud eksponaadid Prosti põllutöömasinate muuseumis. Muuhulgas on seal ka inimjõul töötav rehepeksumasin.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles