Järvevana kergliiklustee lõpuks lahti

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Järvevana tee äärne kergliiklustee on alates 1. septembrist põhimõtteliselt kasutamiseks avatud ning septembrikuu jooksul hakkab tööle ka valgustus.


Loomulikult oli valdavalt juba enne möödunud talve asfalteeritud tee varemgi tihedas kasutuses, kuid nüüd on nii tee kui Veerenni tänavale viiva kergliiklustunneli kasutamine ka ametlikult lubatud.

«Ehitaja ei ole kergliiklusteed veel ametlikult üle andnud, aga meil on suusõnaline kokkulepe, et jalgratturid võivad teed kasutada,» kinnitas kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg. Ta lisas, et praegu on küll Järvevana tee Pärnu maantee poolsest otsas üleval jalgrattatee kasutamist piirav liiklusmärk, aga seda seetõttu, et kergliiklusteel on veel kolmes kohas 10-15 meetrised asfalteerimata lõigud.

«Rattaga sõitmist need otseselt ei sega ja on jalgratturitele ületatavad, kuid need kohad võivad olla ohtlikud rulluisutajatele. See probleem peaks lahenema ilmselt oktoobriks,» ütles Sulg. Esialgu pole uuel kergliiklusteel ka valgustust, kuid see peaks tööle hakkama septembrikuu jooksul.

Valmis on ka Tartu maantee linnast väljuval suunal kuni Lennujaama teeni kulgev kergliiklustee, mis lõpeb üle Tartu maantee viiva jalakäijate fooriga varustatud ülekäigukoha. Tartu maantee sellel lõigul on kergliiklustee olemas ka linna siseneval suunal, Ülemiste keskuse parkla kõrval. Paraku on Järvevana teelt tuleva jalgratturi jaoks Järvevana tee, Tartu maantee ja Suur-Sõjamäe tänava ristmiku ületamine poolelioleva tee-ehituse tõttu praegu paras põrgu ning seetõttu on Järvevana teelt Ülemiste hotellini viiv vastne teelõik praegu kergliiklejate jaoks üsna oluline.

Järvevana tee äärse kergliiklustee kogupikkus on koos 80 meetrise kergliiklustunneli osaga 3,38 kilomeetrit. Tee avamine annab võimaluse sõita jalgrattaga näiteks Hiiult või lausa Akadeemia teelt autoliiklusega vaid üksikute kohtades kokku puutudes kuni Veerenni tänavani. Veerenni ringristmikust viib jalgrattatee mööda Tehnika tänava pikendust Filtri teeni, mis praegu on tee-ehituse tõttu jällegi suletud.

Tõsi küll, jalakäijad ja jalgratturid pääsevad Siselinna kalmistu ja Kaitseväe kalmistu vahel kulgevat kitsast teerada mööda küll Juhkentali tänavani, kuid see tee pole valgustatud ning Sule sõnul pole linnal kavas seda ka hooldama hakata.

Küll aga hoitakse ka talvel lumest puhas Veerenni tänavast kaitseväe kalmistuni kulgev kergliiklustee osa. «See on praegu puhastusest väljas, kuid alates 16. oktoobrist on see jälle hoolduses,» ütles Sulg ja lubas, et ka talvel hoitakse nii see teelõik kui Järvevana tee äärne kergliiklustee lumest puhtad. «Nende puhul kehtivad samasugused nõuded kui kõikide kergliiklusteede puhul, ehk siis need peavad puhtad olema hiljemalt viis tundi pärast lumesaju lõppu,» selgitas kommunaalametnik.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles