TV3: vene koolide keeleküsimus võib Klandorfi sõnul uue pronksiöö põhjustada

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Klandorf
Kalle Klandorf Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf ütles eilsel linnavalitsuse pressikonverentsil, et enne kohalike omavalitsuste valimisi võib Tallinnas lahvatada eestlaste ja venelaste vahel pinge, mis võib eskaleeruda uueks pronksiööks.

Pressikonverentsil esitleti uuringut, kelle poolt hääletaksid tallinlased siis, kui samal päeval toimuksid kohaliku omavalitsuse valimised ning tulemustest selgus, et Keskerakond on tänu muukeelse elanikkonna poolehoiule endiselt Tallinnas kõige populaarsem, vahendasid «Seitsmesed uudised».

Kolm opositsioonierakonda jäid populaarsuselt kaugele maha ja Klandorf näeb siin ohumärki. «Selle kolmiku ainus võimalus seisu muuta on eestlaste polarisatsiooni suurendamine. Ma ei tahaks nii öelda, aga võimalik näiteks, et see võib tähendada uut pronksiööd,» rääkis ta.

«Täna on poliitiline probleem Tallinnas see, et praegu hakkab riigikohus arutama vene koolide keeleprobleeme, mis on siin üleval olnud ja see võib valusalt kätte maksta. Endise jälitusametnikuna ma olen kuulnud üht-teist, ütleme niimoodi,» jätkas Klandorf.

Ta tuletas meelde, kuidas Reformierakonna ja Andrus Ansipi populaarsus pärast pronksiööd märgatavalt tõusis. «Eestlased koondusid kindlasti ühe teatud partei või parteide ümber ja läksid kaasa,» sõnas poliitik.

Ka linnapea Edgar Savisaar ei välistanud konflikti võimalust. «Linnas on olukord küllaltki pingeline ja see seisukoht, mis on koolide suhtes võetud, sellele seisukohale teie näete ainult pooldajaid, mina näen küllaltki palju vastaseid ka,» ütles ta «Seitsmeste uudiste» reporterile.

Tallinna linnavolikogu reformierakondlasest liige Õnne Pillak aga konfliktiohtu ei usu. «Kui linnavalitsus ise seda teravaks ajab, siis küll ja täna on ainult nemad seda teinud. Eks see ole nende enda südametunnistuse küsimus, et kas nad tahavad inimeste vahele kiilu lüüa või mitte,» kommenteeris ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles