Pro Kapital ei loobu hiiglasliku ostukeskuse rajamisest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus ostukeskus rajatakse Peterburi tee algusesse praegusele tühermaale.
Uus ostukeskus rajatakse Peterburi tee algusesse praegusele tühermaale. Foto: Pro Kapital

Vaatamata sellele, et Pro Kapitalil ebaõnnestus aktsiate avalik pakkumine ning sealt jäi raha saamata, loodab firma juba sel aastal alustada hiiglasliku ostukeskuse rajamist Peterburi tee algusesse.

Praegu seisab kunagise lihakombinaadi suur maa-ala aadressil Peterburi tee 2 tühjana ja on suhteliselt räämas. Kinnistul on aga detailplaneering olemas ning alles hiljuti sai Pro Kapital Tallinna linnaplaneerimise ametilt ka ehitusloa ostukeskuse rajamiseks.

Pro Kapitali juhatuse liige Allan Remmelkoor mainis, et ehitusluba on tõesti olemas, kuid veel läheb umbes paar kuud, et koostada tehniline projekt viimse kui pisiasjani.

«Paar kuud läheb kindlasti aega, et iga juhe, kipsplaadi kinnitus ja muud detailid saaks täpselt projekti sisse joonistada,» selgitas Remmelkoor.

Tulevases ostukeskuses on 55 000 ruutmeetrit renditavat pinda ning sinna peaks tulema vähemalt 200 erinevat poodi ning müügi- ja teeninduskohta. Ankurrentnikuks saab Selver, kellega on juba alla kirjutatud rendileping umbes 6000 ruutmeetrile. Suuruselt peaks uus ostukeskus olema võrreldav Rocca al Mare keskusega, kus on 53 000 renditavat pinda.

«Meil on juba päris suur hulk ka teisi üürilepinguid sõlmitud,» ütles Remmelkoor. «Kui paneme üürilepingud, eelüürilepingud ja kavatsuste protokollid kokku, siis on ligi pool kogu majast täis. Sama tegevus jätkub aga aktiivselt.»

Ta lisas, et ostukeskuse planeeritava avamiseni jääb veel umbes kaks ja pool aastat. Seetõttu ei ole mõistlik kogu maja kohe praegu välja rentida, kuna turul toimuvad kindlasti muudatused ning ilmuvad välja uued poed ja kaubamärgid. Peale müügikohtade tulevad hoonesse ka erinevad kohvikud ja muud söögikohad, nagu ühele korralikule ostukeskusele omane.

Remmelkoor ütles, et ostukeskuse projekti tegid Itaalia arhitektid. Keskusel nime veel pole, kuid selle väljamõtlemiseks aega jätkub.

Ühe plaani järgi peaks uue ostukeskuse kõrvale mingil ajal rajatama Rail Balticu reisiterminal, kuid see on alles tulevikumuusika. Remmelkoori sõnul on niisuguse rajatise vastu küll erinevad osapooled huvi üles näidanud, kuid midagi konkreetset veel pole.

«Meie jaoks on oluline see, et mitmed põhimõttelised otsused on siiski tehtud, et hakata reisiterminali kavandama,» märkis Remmelkoor. Osaliselt jääks tulevane terminal Pro Kapitali maale, aga lõplikke piire ja plaane pole veel maha märgitud.

Pro Kapitali ostukeskuse projekteerimine ja ehitamine läheks hinnanguliselt maksma umbes 89 miljonit eurot. Remmelkoor ütles, et aktsiate avaliku pakkumise luhtumine ei tohiks mõjutada keskuse rajamise ajalisi plaane. Arvestades projekti mahtu ja suurust, kavandab firma keskuse avamist 2015. aasta kevadesse. Selleks ajaks on lõplikult valmis ka Ülemiste liiklussõlm ning paika pandud liikluskorraldus Tartu maantee ja Peterburi tee alguses ning uue keskuse ümbruses.

Pro Kapitali tulevasele ostukeskusele hakkab kindlasti konkurentsi pakkuma samuti Lasnamäele Narva maantee ja Smuuli tee ristmiku juurde rajatav Panorama City, mida kavandab Merko tütarfirma E.L.L Kinnisvara.

E.L.L. Kinnisvara juhatuse esimees Aldo Dapon on Postimehele öelnud, et 57 000 ruutmeetri suuruse kasuliku pinnaga keskuse ehitus peaks algama tänavu sügisel ja rajatis peaks plaanide järgi valmima 2014. aasta kevadel. Ehitus läheb orienteeruvalt maksma umbes 100 miljonit eurot.


Tallinna suuremad ostukeskused

Panorama City (rajamisel) – 57 000 ruutmeetrit rendipinda
Pro Kapitali ostukeskus (rajamisel) – 55 000 ruutmeetrit rendipinda
Rocca al Mare keskus – üle 53 000 ruutmeetrit rendipinda
Ülemiste keskus – 50 000 ruutmeetrit rendipinda, kavandatav juurdeehitus 30 000 m²
Kristiine keskus – 42 000 ruutmeetrit rendipinda
Viru keskus - 26 200 ruutmeetrit rendipinda

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles