Tallinna ühiskaardi kasutuselevõtmine läheb vaevaliselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tasuta sõidu õiguse saamiseks peavad tallinlased oma sõidud registreerima.
Tasuta sõidu õiguse saamiseks peavad tallinlased oma sõidud registreerima. Foto: Laura Oks

Tallinna ühistranspordis 21. septembrist kehtima hakkava ühis- ehk viipekaardi testimine pidi algama juba 3. septembril, kuid tegelikult õnnestus see alles eile. Kaardi kasutuselevõtmisega on muidki probleeme.
 

Tallinna transpordiameti arenguosakonna projektijuht Tiit Laiksoo käis ka eile Viru bussiterminalis validaatorite tööd kontrollimas. Siis selgus, et mitte üheski liinibussis ei saanud ta oma ühiskaarti testida. Validaatoritel ilutses kiri, mis näitas, et need on suletud.

Täna keskpäeva paiku ei olnud olukord palju parem, sest busse tuli terminali üksteise järel, kuid kui sõidukis oligi oranž validaator paigas, siis oli see suletud. Laiksoo oli aga ettenägelikult helistanud ASi Tallinna Linnatransport ning küsinud, millises bussis saaks siiski ühiskaarti toimimist proovida. Nii saigi ta teada, et 13.16 Viru terminalist väljuvas liini 1A bussis peaks kõik toimima.

Testimine on veninud

Nii ka oli. Bussis olid iga ukse juures validaatorid töökorras. Kui Laiksoo viibutas oma ühiskaarti aparaadi ees, läks põlema roheline tuluke, kostis lühike piiks ning ekraanile ilmus teade, mis kuupäevani selle kaardiga veel sõita saab. Laiksool oli ka teine ühiskaart, millel puudus sõiduõigus. Kui ta seda kaarti viibutas, läks põlema punane tuluke ning ekraanile tuli kiri, et sõiduigus puudub.

Laiksoo sõnul on viipekaartide testimine nädal aega veninud seetõttu, et projekti arendaval firmal Ühendatud Piletid tekkisid mingid tarkvaraprobleemid. Teine põhjus peitus aga asjaolus, et Tallinna Linnatransport ei suutnud bussijuhtidele õigeaegselt väljastada nende isiklikke kaarte.

Süsteem töötab nimelt nii, et iga liinile mineva bussi juht peab kõigepealt oma isikliku kaardiga end bussis süsteemi sisse logima. Alles pärast seda käivitab pardaarvuti nii validaatorid, kassasüsteemi kui kogu muu infosüsteemi.

«Iseenesest on süsteem lihtne, bussijuhil ei ole isegi migeid koode vaja pähe õppida,» ütles Laiksoo. «Kui aga kaart tõesti koju jääb, siis on juba Tallinna Linnatranspordi otsustada, kas annavad juhile asenduskaardi üheks päevaks või tuleb tal koju oma kaardi järele minna.»

Kõik inimesed saavad endale ühiskaardi kahe euro eest soetada alates 21. septembrist. Alates sellest kuupäevast peavad kõigis liinibussides ka validaatorid korralikult töötama.

Pensionäridega asi segane

Tallinn on andnud kõigile üle 65-aastastele Eesti elanikele tasuta sõidu õiguse pealinna ühissõidukites. Laiksoo sõnul ei ole praegu aga selge, kas nad peavad igal juhul ka ühiskaardi endale muretsema. See küsimus ootab linna poliitilist otsust. Samas mainis ta, et viipekaardi kasutamise eesmärk on saada teada, kust kuhu inimesed sõidavad ning kui palju neid on. Kui pensionärid saaksid ka ilma ühiskaardita sõita, siis jääb see info puudulikuks, sest pensionäre on palju. Võibolla leiab linn ka mingi võimaluse, et pensionäridele kaart kinkida.

Kõigil tallinlastel, kes tahavad 2013. aasta 1. jaanuarist ühistranspordis tasuta sõita, peab olema isikustatud ühiskaart. Bussi sisenedes ei pea kohe kaarti validaatori ees viibutama. Seda saab rahulikult teha ka hiljem.

Laiksoo sõnul on praegu probleeme R-Kioskitega, kes ei taha ühiskaarte müüma hakata, nõudes suurt vahendustasu. Samas on inimesed harjunud just nendest Tallinna 50 müügipunktist pileteid ostma. Viipekaarte hakatakse müüma samades kohtades, kust praegu saab ID-pileteid osta ning neid kohti tuleb juurde, näiteks Maxima, Selver ja Stockmann.


Tallinna ühis- ehk viipekaart

Ühiskaarte hakatakse müüma 21. septembrist Eesti Posti kontorites, Maximas, Stockmannis, Selveris, Autogrillis ja linnaosavalitsustes. R-Kiosk on veel lahtine.

Kaardi tagatisraha on 2 eurot, kuue kuu jooksul saab kaardi tagastada ja 2 eurot tagasi saada.

Bussi sisenedes tuleb kaart valideerida, viibutades seda validaatori ees.

1. jaanuarist 2013 on tallinlastele ühistranspordis sõit tasuta. Selleks tuleb ühiskaart isikustada. Seda saab teha kaardi ostukohtades, internetis või mobiiltelefonis.

Sõidusoodustusi mittesaavad inimesed ei pea kaarti isikustama.

31. detsembrini kehtivad veel ka paberpiletid ning 2013. aasta 31. märtsini ID-piletid. Pärast seda ainult ühiskaardid.

21. septembrist saab paberpileti osta ka bussijuhilt, kes selle välja prindib.

Ühiskaardiga saab peale kaardi omaniku osta pileti veel viiele inimesele, kui kaardil piisavalt raha on.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles