Kohus tühistas politsei endisele sisekontrolli juhile määratud karistuse

Merike Teder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meelis Taniel 2000. aastal
Meelis Taniel 2000. aastal Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Harju maakohus tühistas politsei- ja piirivalveameti sisekontrolliteenistuse endisele juhile Meelis Tanielile määratud 80 euro suuruse rahakaristuse relvaseaduse rikkumise eest.

Meelis Taniel vaidlustas kohtus Põhja prefektuuri tänavu 15. märtsil tehtud väärteootsuse, mille kohaselt rikkus ta relva ja laskemoona hoidmise tingimusi.

Nimelt avastas kaitsepolitseiamet mullu 19. detsembril Indrek Põtra puudutava kriminaalasja raames Tanieli kodus tehtud läbiotsimise käigus, et mees hoidis oma kaht tulirelva ning padruneid väljaspool selleks põranda, seina või ehituskonstruktsiooni külge statsionaarselt kinnitatud raudkappi.

Sileraudne püss leiti esiku kapist riiete alt ning rohelist värvi relvakotis vintrelv koos kahe karbi padrunitega magamistoast voodi alt. Avastatud relvad kuulusid küll Meelis Tanielile, kuid tema elukohas relvakappi ei olnud.

Relvaseaduse järgi on füüsiline isik kohustatud hoidma tulirelva hoiukohas, mis asub isiku elukohas ja mille tingimused on seaduses täpselt kirja pandud.

Väärteootsuse järgi möönis Taniel oma ütlustega, et läbiotsimise ajal ei olnud tal relvade hoidmiseks majas relvakappi, kuid tema sõnul oli ta kaks päeva enne läbiotsimist ehk 17. detsembril kontrollinud garaažis asuvat relvakappi ning avastanud, et relvakapi lukk ei olnud töökorras. Relvakapis olnud relvad (sileraudne ja vintraudne püss) tõi isik enda sõnade kohaselt majja hoiule ning oli kavatsenud töökorras mitteoleva sileraudse püssi prefektuuri hoiule anda relva mahakandmiseks. Pärast relvade tuppatoomist lasi Taniel oma pereliikmetel katkise relvakapi majast ära viia. Taniel oli kinnitanud, et vahepeal ta majast ei lahkunud ning seega ei olnud relvad kolmandatele isikutele kättesaadavad.

Politsei asus aga seisukohale, et Taniel on relvaseadust rikkudes pannud toime väärteo, sest oleks pidanud relvakapi luku purunemise avastamisel viivitamatult relvad politseiasutusse hoiule viima. Karistuse määramisel võeti arvesse, et Tanielil pole töökohta, kergendavateks asjaoludeks peeti kehtivate karistuste puudumist, raskendavaid asjaolusid polnud.

Tanielile määrati karistuseks rahatrahv 20 trahviühiku ulatuses ehk 80 eurot.

Meelis Taniel kaebas otsuse Harju maakohtusse ja palus otsus tühistada, väites, et relvakapp läks katki 17. detsembril, mis oli laupäev, läbiotsimine toimus aga 19. detsembril kella 13 paiku. Taniel teadis, et PPA relvade hoiulevõtmise eest vastutav osakond nädalavahetusel ei tööta, seega oli tema hinnangul mõistlik oodata relva üleandmisega vähemalt esmaspäevani.

Samuti viitas ta, et relvaseadus ei eelda relva hoidmist relvakapis pidevalt, vaid ainult siis, kui relv ei ole omaniku otsese kontrolli all. Antud juhul oli aga Taniel pidevalt kodus ja relvad tema kontrolli all.

Lisaks viitas Taniel kaebuses väärteomenetluse käigus tehtud olulistele menetluslikele rikkumistele. Näiteks koostati väärteoprotokoll 17. veebruaril, tunnistaja kuulati aga üle alles 28. veebruaril, millega rikuti menetlusaluse isiku kaitseõigust. Samuti ei vastanud väärteoprotokoll seaduses ette nähtud nõuetele, sest seal ei ole teo faktilist teokirjeldust, see ei ole arusaadav.

Seetõttu tühistas Harju maakohus otsuse täies ulatuses ning lõpetas antud asjas väärteomenetluse.

Otsuse peale võib esitada kassatsiooni riigikohtule 30 päeva jooksul, teatas Harju maakohtu pressiesindaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles