Krištafovitš nimetas patriarhi monumenti Eestisse sobimatuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patriarh Aleksius II mälestusmärgi avamine Tallinnas.
Patriarh Aleksius II mälestusmärgi avamine Tallinnas. Foto: Toomas Huik.

Eestisse patriarh Aleksiusele mälestusmärgi püstitamine on sobimatu, ütles noorteühingu «Avatud Vabariik" esimees Jevgeni Krištafovitš BNSile antud usutluses.

Krištafovitš sõnas, et püstitada monument, mille avamine tekitab ühiskonnas vastukäivaid reaktsioone, on eelkõige lugupidamatu mälestatava inimese suhtes. Ta nimetas laupäeval avatud patriarh Aleksius II büsti Eesti oludesse sobimatuks.

Krištafovitš tõi näiteks, et tsaar Nikolai II rahastas Toomapeal asuva Aleksandr Nevski katedraali ehitamist, kusjuures keiser on kanoniseeritud. Ometi ei ole tsaarile Eestis mälestusmärki püstitatud, tema osalust katedraali avamisel tähistab vaid väike tahvel. «Loomulikult oli Aleksius II Eestiga seotud rohkem kui keiser, ent see ei ole piisav põhjus mälestusmärgi püsitamiseks,» ütles ta. Krištafovitši hinnangul piisanuks patriarhi mälestuse jäädvustamiseks tagasihoidlikust ja maitsekast mälestustahvlist.

Ka sõnas Krištafovitš, et tema hinnangul on patriarhile mälestusmärgi püstitamine poliitiline samm ning osa Keskerakonna valmiskampaaniast.

Krištafovitši sõnul on kiriku kiskumine poliitikasse «halvamaitseline». «Ma olen ristitud õigeusu kirikus ja mulle see ei meeldi, see riivab minu tundeid,» ütles ta.

Tallinnas avati Lasnamäele kerkiva õigeusukiriku juures laupäeval patriarh Aleksius II büst.

Monumendi avasid Tallinna linnapea Edgar Savisaar ning Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Kornelius.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles