Fotod: Tallinnas avati patriarh Aleksius II monument

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Patriarh Aleksius II mälestusmärgi avamine Tallinnas.
Patriarh Aleksius II mälestusmärgi avamine Tallinnas. Foto: Toomas Huik.

Lasnamäele kerkinud õigeusukiriku juurde rajatud monumendi avasid Tallinna linnapea Edgar Savisaar ning Tallinna ja kogu Eesti metropoliit Kornelius.

Samas toimus ka Patriarh Aleksius II mälestav jumalateenistus. Tseremoonial osales sadu inimesi.

DzD.ee andmeil võis sündmuskohal olla isegi kuni 10 000 inimest, enamasti vanemaealised. Ühtki mininstrit monumendi avamisele ei tulnud.

«Oma kiriklikku teenistust Eestis alustanud patriarh Aleksius II säilitas sideme sünnimaa ja sünnilinna Tallinnaga,» ütles linnapea Edgar Savisaar mälestusmärgi avamisel. «Täna avame mälestusmärgi meie silmapaistvale kaasmaalasele. Inimesele, kes teenis jumalat ja kirikut ja seeläbi avaldas suurt mõju kogu ühiskonna vaimsele ja moraalsele õhkkonnale.»

Savisaar lisas, et patriarh Aleksius oli ka Lasnamäele kerkinud õigeusukiriku ehitamise üks eestvedajaid. Tänu tema teenetele otsustas linnavolikogu nimetada Lasnamäe õigeusukiriku esise väljaku Patriarh Aleksius II väljakuks ja püstitada kiriku ette monument.

Mälestusmärgi autoreiks on skulptor Aleksandr Litvinov ja arhitekt Oleg Žemtšugov.

Savisaar avaldas lootust, et vastavalt Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku, Tallinna linnavalitsuse ja Andrei Pervozvannõi Fondi koostööleppele saab veel ehitusjärgus kirik valmis järgmisel aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles