Armeenlased avaldasid Aserbaidžaani tegevuse vastu protesti

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeva lõuna ajal oli Tartu maanteel Armeenia kirikus Eesti armeenia kogukonna, ühiskondlike organisatsioonide ning inimõiguslaste protestiaktsioon.


Protestiti selle vastu, et Aserbaidžaanis vabastati vanglast 2004. aastal Ungaris armeenlase tapmise eest süüdi mõistetud Ramil Safarov.

Kella üheks SEB panga peahoone kõrval asuva kiriku hoovile kavandatud protestimiiting tuli viimasel hetkel kirikusse kolida. Nimelt selgitas kohale saabunud politseipatrull korraldajatele, et kuna kiriku krundil aeda ümber ei ole, siis peab seal plakatitega seismiseks olema avaliku ürituse luba.

Seda aga protestiaktsiooni läbiviijatel polnud, sest linnavalitsusest olevat öeldud, et oma krundil võib igaüks teha, mida tahab. Siiski ei tehtud tühjast tüli ning kõik kohalviibijad kutsuti kirikusse sisse ning protest leidis aset pühakojas.

«Protestiaktsiooni eesmärgiks on avaldada otsustavat protesti Ungari ja Aserbaidžaani valitsuste sobingu ning Ramil Safarovi vanglast vabastamise suhtes. Aserbaidžaani president Ilham Alijev andis Ramil Safarovile otsekohe armu ja Ramil Safarov kuulutati Aserbaidžaani rahvuskangelaseks,» ütles protesti korraldamisega seotud Avetis Harutjunjan.

«Ramil Safarovi näol on tegu Azebaidžaani ohvitseriga, kes õppis 2004.aastal Budapestis NATO partnerlusprogrammi «Koostöö rahu nimel» inglise keele kursustel. Ramil Safarov mõrvas 2004. aasta 19. veebruari öösel varem ostetud kirvega magava Armeenia ohvitseri Gurgen Margarjani. Ungari kohus karistas Ramil Safarovit eluaegse vanglakaristusega ilma õiguseta amnestiale esimese 30 aasta jooksul,» lisas ta.

Leitnant Ramil Safarov mõisteti 2006. aastal Budapesti linnakohtu poolt eluks ajaks vangi pärast seda, kui mees Armeenia leitnanti Gurgen Markariani tapmise üles tunnistas, vahendas ABC News. Ungari nõustus Safarovi kodumaale saatma pärast Aserbaidžaani justiitsministeeriumilt saadud kinnitust, et mõrvar jätkab karistuse kandmist kodumaal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles