Lasnamäe sai kaks moodsat kooli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuristiku gümnaasiumi direktor Raino Liblik näitab uhiuut võimlat, mis on kooli varasemast spordisaalist kaks korda suurem.
Kuristiku gümnaasiumi direktor Raino Liblik näitab uhiuut võimlat, mis on kooli varasemast spordisaalist kaks korda suurem. Foto: Laura Oks

Kahest väga viletsate õpitingimustega Lasnamäe koolist said pärast remonti õppeasutused, kus on lausa lust tarkust taga nõuda.
 


1984. aastal valminud Kuristiku gümnaasiumi ei ole sellest ajast alates korralikult remonditud. Nüüd tegi hoone läbi põhjaliku uuenduskuuri, sai senisest mitu korda suurema võimla, korraliku staadioni, mõnusa sisehoovi, moodsa sisustusega klassiruumid ja erksavärvilise väljanägemise.

Tõsi, sel nädalal on koolihoone veel täis ehitusprahti ja -tolmu ja osa mööblitki on veel kokku panemata, kuid kooliaasta avaaktuseks 3. septembril peaks kõik korda saama, kinnitas kooli direktor Raino Liblik Postimehele koolimaja näidates.

Gümnaasiumihoone peasissepääs on renoveerimise käigus toodud hoone Kärberi tänava poolsesse külge, et õpilastel oleks mugavam majja siseneda. Hoovi peale on rajatud ka umbes 50-kohaline parkla, et lapsi autoga kooli toovatel vanematel oleks turvaline oma võsukesi sõidukist välja lasta.

Kui varem oli kooli taga ajast ja arust nõukogudeaegne spordiplats, siis nüüd asub seal kunstkattega staadion ja kummikattega jooksuring koos hüppesektoritega. Samas lähedal paiknevad võrega eraldatud korvpalli-, käsipalli- ja tenniseväljakud. Staadioni juurde on kavas rajada ka väike jõulinnak, samuti on olemas asfalteeritud rattasõiduplats, kuna koolis antakse liiklusõpetust.

Suurim kingitus Kuristiku gümnaasiumi lastele on aga kindlasti senisest mitu korda suurem võimla, kus on nüüd täismõõtmetes korvpalli-, võrkpalli- ja käsipalliväljak. Saali saab plastist eesriiete abil ka kolmeks osaks jagada, nii et korraga on võimlas võimalik pidada kolme kehalise kasvatuse tundi.

Kooli endisest aulast tehti renoveerimise käigus avar raamatukogu. Uus aula leidis aga koha vanas võimlas. Aulast läheb uks mõnusasse sisehoovi. See on Kuristiku gümnaasiumile eriti vajalik koht, sest kool on juba veerand sajandit igal kevadel oma tantsu- ja laulupidu pidanud. Sisehoovis saavad lapsed ilusate ilmadega vahetundide ajal ka jalutamas käia.

Raamatukogu kõrval asub üks suur auditoorium, kuhu mahub korraga 60 last, et vooruloenguid pidada. Klassidesse on paigaldatud kas projektorid või puutetundlikud tahvlid, millega saab õppematerjali paremini edasi anda.

Samasuguse põhjaliku renoveerimise läbis Lasnamäel ka vene õppekeelega Läänemere gümnaasium, kus on nüüd varasemast rohkem ruumi nii õppimiseks kui sportimiseks. Õpilaste võimalused spordialasid harrastada laienesid kõvasti, kinnitas kooli direktor Valeri Novikov. Samuti on majas nüüd auditoorium, kus jätkub ruumi vähemalt kahe klassi jagu lastele.

Novikovi sõnul on klassides peale tavalise kriiditahvli ka puutetundlikud interaktiivsed tahvlid ja projektorid. Kaks kolmandikku mööblist on täiesti uus, kuid mõned klassid peavad ka vanema sisustusega läbi ajama.

Tallinna haridusameti haldusosakonna juhataja Anti Sirkel ütles, et Lasnamäe kahe kooli renoveerimise lõplik hind selgub pärast kõigi kulude kokkulöömist. Hanke hinnapakkumiste järgi läks kummagi kooli remont ilma käibemaksuta maksma 3,3–3,5 miljonit eurot.

Nii Kuristiku kui Läänemere gümnaasiumi hooned on hoonestusõiguse lepingu järgi antud 20 aastaks ehitusfirmale Astlanda ja Tallinn peab hakkama firmale renti maksma. Sama süsteemiga on linnas praeguseks renoveeritud 22 koolimaja. Kui palju koole edaspidi veel niimoodi korda tehakse, ei osanud Sirkel ütelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles