Sügise saabudes väheneb pealinnas pimendamine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavavalgusti. Pilt on illustreeriv.
Tänavavalgusti. Pilt on illustreeriv. Foto: Pärnu Postimees

 Seoses säästurežiimiga loodab Tallinn tänavu kokku hoida 985 000 eurot.
 

Tallinna kommunaalameti kinnitusel 10. septembrist pealinna tänavavalgustuses vähendatud põlemisaega enam ei rakendata. See tähendab, et kui suvisel ajal lülitati varahommikuti osal tänavatel valgustus hoopis välja, siis sügisel ja talvel seda enam ei tehta.

Postimees küsis oma lugejatelt, kuidas nad suhtuvad Tallinna öisesse pimendamisse. Vastuseid tuli igasuguseid, kuid mitu inimest mainis, et mõned kohad on varahommikuti ikka kottpimedad. Näiteks Pärnu maantee viadukti ümbruses, kus teed valgustavad vaid büroohoonete reklaamid. Esile toodi ka Sõle tänavat, kus samuti tuleb pimeduses ekselda.

Taksojuhid ja teised autojuhid on maininud ka asjaolu, et kui kesklinna tänavad on pimedad, siis torkavad eredalt silma tugevalt valgustatud reklaamipostid. See võib luua ohtlikke olukordi, kus juht ei märka üle tänava minevat jalakäijat.

Täistulede kasutamine linnas on aga liiklusseadusega keelatud.
Kommunaalameti juhataja asetäitja Tarmo Sulg kirjutas vastuses Postimehele, et pimeda aja saabudes vaadatakse üle tänavavalgustus koolide ja lasteaedade ümbruses ning ühissõidukite peatustes.

Kõrgendatud liiklusohuga kohtades hinnatakse valgustite sisselülitamise vajadust.
«Valgustust ei ole vähendatud elurajoonides, väiksematel kõrvaltänavatel, ristmikel, ühissõidukipeatustes, jalakäijate ülekäiguradadel ja nende vahetus läheduses,» kinnitas ta. «Alates 10. septembrist tänavavalgustuse vähendatud põlemisaega enam ei rakendata.»

Sulg lisas, et 2012. aasta linnaeelarves on tänavavalgustuse põlemisaega vähendatud just kevad- ja suveajal 1. aprillist kuni 9. septembrini. Põlemisaeg muutub lineaarse graafiku alusel üks kuni kaks tundi.

Tallinna on paigaldatud
53 797 välisvalgustit, millest 99,9 protsenti moodustavad nüüdisaegsed ja säästlikud lambid. Sulg mainis, et linna peamagistraalidel on ühe faasi lahtiühendamisega välja lülitatud kolmandik ehk 7604 valgustit. Aasta ringi kustutatakse tuled spordiradadel, kergliiklusteedel, parklates ja parkides keskööst kella kuueni hommikul.

Seoses tänavavalgustuse säästurežiimiga hoiab Tallinn tänavu kokku 985 000 eurot.
Tallinna tänavavalgustuse hooldamise ja korrashoiuga tegeleva firma KH Energia-Konsult juht Heino Harak ütles Postimehele, et tänavavalgustuse väljalülitamise probleemid on vanad. Küll külmutati see protsess kevadel ja pärast seda uusi väljalülitamisi juurde tulnud ei ole.

«Võimalik, et väljalülitamisi on isegi vähendatud, kui ühes või teises kohas on probleeme tekkinud ja pretensioone on esitatud,» mainis Harak. «Öine pimendamine lõpeb aga küll septembris.» Ta lisas, et kevadel oli linnavalitsusel plaan välja lülitada isegi kuni 10 000 tänavavalgustit, aga õnneks selleni siiski ei jõutud.

Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf kinnitas aprillis, et üle 10 000 kustunud tänavalambi sellel aastal kindlasti ei tule, see arv võib jääda 8000 kanti.

«Eks igaüks peab vaatama, kuidas eelarve piires kokku hoida, kuid elektri jaoks on mingi raha antud ning ega palju võimalusi säästuks ei ole,» kinnitas Klandorf toona.

Abilinnapea lisas, et pole mingeid andmeid, nagu oleks tänavavalgustuse väljalülitamine kaasa toonud kuritegevuse kasvu pealinnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles