Nädala pärast toimub Tallinna linnavolikogu saalis ühisveonduse arutelu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bussirajad Pärnu maanteel.
Bussirajad Pärnu maanteel. Foto: Laura Oks

Tallinna linnavolikogu esimees Toomas Vitsut ütles täna uue hooaja esimest istungit avades, et tal ei ole midagi opositsiooni nõutud linnavolikogu erakorralise istungi kokkukutsumise vastu, aga selleks peab opositsioon korralikku eeltööd tegema. Ta lisas, et 30. augustil toimub linnavolikogu saalis arutelu linnatranspordi arengu teemadel, kus saavad kõik asjaosalised oma arvamuse välja öelda.


Tallinna linnavolikogu IRLi, Reformierakonna ja Sotsiaaldemokraatliku erakonna fraktsioonid andsid tänasel volikogu istungil üle ühise avalduse, millega soovitakse kokku kutsuda erakorraline istung seoses muudatustega Tallinna liikluskorralduses ja ühistranspordis.

Opositsiooni arvates ei ole õige linnavalitsuse ignorantne ja autokraatlik suhtumine liiklejatesse, kellele ei ole jagatud piisavalt informatsiooni liikluskorralduse muudatustest. Lisaks ei pea opositsiooni esindajad õigeks linnavalitsuse tormakate ja kardinaalsete muudatuste tegemist pealinna liikluskorralduses ilma analüüside ja arengukavata. Kuigi volikogu tegi linnavalitsusele ülesandeks esitada Tallinna ühistranspordi arengukava 2010. aasta kevadeks, siis tänaseni seda tehtud pole.

Kolme fraktsioonijuhi - Toivo Jürgensoni (IRL), Õnne Pillaku (Reformierakond) ja Jaak Juske (Sotsiaaldemokraatlik erakond) - sõnul ei jäta linnajuhtide senine käitumine muud võimalust antud teemat kiiremas korras tõstatada kui erakorralise istungi kokkukutsumisega. Volikogu esimehel Toomas Vitsutil on seejärel istungi kokkukutsumiseks aega kuni 30 päeva.

IRLi fraktsiooni esimehe Toivo Jürgensoni sõnul on ühistranspordi arendamine tänuväärt tegevus, kuid seda ei saa teha uisapäisa diskussiooni ja aruteludeta. «Läbipaistvas ja demokraatlikus ühiskonnas ei tohiks kõne alla tulla, et nii põhjalikke ja põhimõttelisi muudatusi liikluses ei arutata seadusandjaga läbi. Selline tendents on väga ohtlik ja tuleb kiiresti peatada,» ütles Jürgenson.

«Linnavalitsuse töö üle öö linnatänavad bussiradasid täis joonida ja samaaegselt mitmeid teetöid alustada näitab vaid nende ebakompetentsust,» mainis Pillak. «Ühistranspordi arendamine on iseenesest õige, kuid seda tuleks teha terviklikult. Selle asemel, et inimesi jõuga ühistransporti kasutama suruda, tuleks muuta see kaasaegseks ja mugavaks.»

Juske sõnul on demokraatlik otsustusprotsess Tallinnas tõsises kriisis, sest keskerakondlik linnavalitsus lihtsalt keeldub volikogu otsuseid täitmast. «Linnavalitsus peab kiiremas korras esitama uue ühistranspordi arengukava. Enne seda tuleb peatada kõik põhimõttelised ümberkorraldused ühistranspordi valdkonnas,» ütles Juske.

Ühisele avaldusele alla kirjutanud 35 volinikku soovivad, et liikluskorralduses toimuvad muudatused leiaksid sügavamat analüüsi ja arutelu, kuhu oleksid kaasatud lisaks linnavalitsuse inimestele ka liikluseksperdid ja avalikkus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles